Geen einddatum aan ophalen Afghanen naar Nederland

Nieuws
De komende weken kunnen 240 Afghanen vanuit een buurland van Afghanistan naar Nederland worden overgebracht. Daarnaast zijn er nog 256 Afghanen in Afghanistan die naar Nederland mogen komen. Er zit geen einddatum aan de operatie, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken wil iedereen zo snel mogelijk naar Nederland halen, benadrukt een woordvoerder.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 11:42 aangepast 13:05
Afbeelding
beeld anp

Of er nieuwe vluchten zijn gepland, wil hij niet zeggen. "Over de toekomst kunnen we in verband met de veiligheid niets zeggen." Vorige week arriveerden 184 Afghanen vanuit Pakistan op Eindhoven Airport.

De toezegging vanuit Pakistan is "hoopvol" wat betreft het overbrengen van de 256 Afghanen die nog in Afghanistan zijn, zegt de woordvoerder. Het gaat hier om Afghanen die in eigen land gevaar lopen omdat ze voor Nederland hebben gewerkt en naar Nederland mogen komen, maar geen geldige reisdocumenten hebben. Zij mogen over land Pakistan in. Vanaf daar kunnen zij met een vlucht naar Nederland.

22 juli

Onder de mensen die in Pakistan wachten op een vlucht naar Nederland zitten ook "enkele families" die zich na een oproep van Nederland (weer) hebben gemeld, zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Met hen had Nederland maandenlang geen contact. Zij zijn per e-mail of sms - op hun laatst bekende nummer - opgeroepen om zich voor 22 juli te melden als zij met hulp van Nederland hier naartoe willen komen.

Afghanen die dat niet hebben gedaan, worden niet meer actief door Nederland benaderd. Zij kunnen zich wel nog altijd melden op een Nederlandse ambassade in een buurland van Afghanistan, en dan worden zij alsnog naar Nederland overgebracht. Afghanen uit de groep waarmee geen contact meer was, hebben recht op asiel als zij op eigen kracht Nederland weten te bereiken.

Kabul

Tussen 28 juni en 8 augustus zijn 625 Afghanen zonder geldige reisdocumenten over land naar Pakistan gereisd, waar ze door Nederland zijn opgevangen. Zij reizen de komende weken met charters en commerciële vluchten door naar Nederland, schrijft buitenlandminister Wopke Hoekstra aan de Kamer.

Vanaf 26 augustus vorig jaar - het einde van de evacuatiefase - tot nu zijn 2299 Afghanen vanuit Afghanistan naar Nederland overgebracht.

Het is precies een jaar geleden dat de Afghaanse hoofdstad Kabul viel en de Taliban de macht in het land grepen. De Nederlandse krijgsmacht zou in eerste instantie 400 Afghanen naar Nederland brengen. Zij liepen in eigen land gevaar omdat ze voor Nederland hadden gewerkt, tijdens missies en voor de Nederlandse ambassade. De groep Afghanen die naar Nederland mocht komen, is mede onder druk van de Tweede Kamer uitgebreid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bouw justitieel complex Vlissingen twee jaar vertraagd

De bouw van het nieuwe justitieel complex in Vlissingen loopt twee jaar vertraging op. Dat meldt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Rusland bezorgd over opstopping olietankers bij Turkse vaarroutes

Rusland maakt zich zorgen over de opstopping van olietankers bij de belangrijke Turkse vaarroutes door de Bosporus en Dardanellen vanwege strengere Turkse regels rond verzekeringen van die schepen.

Afbeelding

Europese Commissie wil dat ouderschap in hele EU erkend wordt

EU-landen moeten ook een ongetrouwd of homostel uit andere lidstaten als ouders van hun kinderen erkennen, vindt de Europese Commissie. Ook lidstaten als Hongarije en Polen, die dat nu vaak nog weigeren.

Afbeelding

Vanaf zondag weer treinen tussen Lelystad en Dronten

De NS laat vanaf zondag weer treinen rijden tussen Lelystad en Dronten. Sinds begin september was er geen treinverkeer mogelijk op het traject door schade die ontstond na een stroomstoring.

Afbeelding

VN-chef in Oekraïne: sterke aanwijzingen voor oorlogsmisdaden

VN-mensenrechtencommissaris Volker Türk heeft na een vierdaags bezoek aan Oekraïne ‘sterke aanwijzingen’ dat sinds de Russische invasie oorlogsmisdaden zijn gepleegd in het land.

Afbeelding

Paus vergelijkt oorlog Oekraïne met Holocaust

Paus Franciscus heeft de oorlog in Oekraïne vergeleken met de Holocaust, specifiek de operatie Reinhard in Polen waarbij tot 2 miljoen mensen om het leven werden gebracht. De meeste slachtoffers waren Joods.