Chinese techbedrijven delen algoritmes met Beijing

Nieuws
Chinese internetbedrijven als Alibaba, Tencent en TikTok-moeder ByteDance hebben voor het eerst informatie over hun algoritmes gedeeld met de Chinese overheid. De Chinese internetwaakhond publiceerde een lijst met omschrijvingen van algoritmes van dertig internetdiensten.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 09:47
Afbeelding
beeld anp

De precieze stukken softwarecode gaf de internetwaakhond niet vrij. Het is onduidelijk of de bedrijven die wel in vertrouwen hebben gedeeld.

De algoritmes, stukjes software die bijvoorbeeld bepalen welke TikTok-filmpjes gebruikers te zien krijgen of welke reclames mensen voorgeschoteld krijgen, worden gezien als het geheime ingrediënt dat veel internetdiensten helpt zich te onderscheiden. Bedrijven houden de precieze werking daarvan geheim omdat hun diensten anders gekopieerd kunnen worden.

China stelde in maart regels in die bedrijven verplichten deze geheimen met de overheid te delen. Beijing zou daarmee willen voorkomen dat de gegevens van burgers worden misbruikt. De autoriteiten gebruiken de wetgeving echter ook om de macht van techbedrijven in te perken, iets waar de Chinese overheid al langer mee bezig is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.

Afbeelding

Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar.

Afbeelding

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer.

Afbeelding

Polen gaat olie leveren aan belangrijke raffinaderij Duitsland

Duitsland en Polen hebben een overeenkomst getekend over de levering van ruwe olie via Gdansk. De olie is bestemd voor de PCK-raffinaderij in het Oost-Duitse Schwedt. Om hoeveel olie het gaat, is nog niet bekend.

Afbeelding

Politie treedt op in Amsterdam vanwege onrust na winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Dat laat een woordvoerder weten. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie riep iedereen op te vertrekken.