Shell bij winnaars op Beursplein 5 na cijfers Saudi Aramco

Nieuws
Olie- en gasconcern Shell stond maandag bij de opening van de beurs in Amsterdam bij de winnaars. Ook elders in Europa stonden oliefondsen als BP en TotalEnergies bij de stijgers. Beleggers verwerkten de kwartaalresultaten van het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco. Toch leven er zorgen over de vraag naar olie na onverwacht zwakke cijfers over de Chinese economie. Die zetten de prijzen voor olie onder druk.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 09:22
Afbeelding
beeld anp

Shell noteerde in de vroege handel 0,4 procent hoger in de AEX-index in Amsterdam. BP won in Londen 1 procent. TotalEnergies steeg 0,8 procent in Parijs. Saudi Aramco meldde dit weekend volop te hebben geprofiteerd van de hogere prijzen. De winst van het concern steeg met 90 procent tot omgerekend 47 miljard euro Saudi Aramco verwacht dat de vraag naar olie de rest van het decennium zal toenemen.

Evengoed leven er op de financiële markten zorgen over de olievraag. De Chinese centrale bank verlaagde de rente onverwacht om daarmee de economie een impuls te geven na een reeks tegenvallende cijfers. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 91,28 dollar per vat. Brentolie kostte ook 0,9 procent minder op 97,26 dollar per vat.

Just Eat Takeaway

Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway ging aan kop in de AEX-index met een winst van 1,4 procent. Ook zorgtechnologiefonds Philips en betalingsbedrijf Adyen presteerden goed met winsten van 1,3 procent. KPN steeg 0,4 procent. Het telecomconcern kondigde een meerjarige samenwerking met streamingdienst HBO Max aan. De AEX-zelf stond kort na de openingsbel 0,6 procent hoger op 729,91 punten. De MidKap noteerde 0,3 procent in de plus op 982,74 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs stonden plussen tot 0,5 procent op de borden.

De Deense bedrijven Vestas (min 3,6 procent) en Ørsted (min 1,6 procent) stonden in Kopenhagen bij de verliezers. De bedrijven die allebei actief zijn op het gebied van duurzame energie, klaagden in de Britse krant Financial Times over de lange duur van vergunningverlening. Door het getreuzel komen volgens de bedrijven duurzaamheidsdoelen in gevaar.

HelloFresh

De Duitse bezorger van maaltijdboxen HelloFresh gaf inzage in de boeken en stond in Frankfurt 6 procent hoger. Cijfers van het eveneens Duitse wasmiddel- en lijmproducent Henkel werden minder goed ontvangen. Het bedrijf achter merken als Pattex, Fa, Schwarzkopf en Persil verloor 0,9 procent aan beurswaarde,

De euro was 1,0234 dollar waard, tegen 1,0257 dollar voor het weekend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ABN AMRO: economie veroorzaakt miljardenschade aan biodiversiteit

De productie en consumptie in Nederland veroorzaken voor bijna 40 miljard euro schade aan de biodiversiteit. Deze schade wordt veroorzaakt door niet-duurzaam landgebruik, uitstoot van broeikasgassen en lucht- en watervervuiling.

Afbeelding

Media: Europees akkoord in zicht voor prijsplafond Russische olie

Een langverwacht akkoord over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd, is in zicht, melden bronnen aan persbureau Reuters.

Afbeelding

Negen aanhoudingen in Amsterdam na onrust om winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Daarbij zijn negen mensen aangehouden, onder wie vijf minderjarigen, laat de politie weten.

Afbeelding

CBS: bijna 7 procent kinderen groeit op met armoederisico

Van de 891.000 mensen uit een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens, was vorig jaar bijna een kwart (209.000) een minderjarig kind. Dat betekent dat 6,6 procent van alle kinderen leeft met een armoederisico.

Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.