Chinese zonnepanelen vast bij Amerikaanse douane door nieuwe wet

Nieuws
Een nieuwe Amerikaanse wet die gericht is tegen dwangarbeid in de Chinese regio Xinjiang heeft een grote impact op de handelsstromen tussen China en de Verenigde Staten. Zo stapelen Chinese zonnepanelen en andere apparatuur om zonne-energie op te wekken zich op aan de Amerikaanse grens sinds de goedkeuring van de wet. Dat melden analisten van investeringsbank Roth Capital.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 09:02
Afbeelding
beeld anp

In juni werd in de VS de Uyghur Forced Labor Prevention Act van kracht. Die wet verbiedt de financiering door Amerikaanse bedrijven van de dwangarbeid in de Chinese regio Xinjiang. Mensenrechtengroeperingen schatten in dat zeker een miljoen Oeigoeren en andere moslimminderheden zijn opgesloten in ‘heropvoedingskampen’ in Xinjiang. Die beschuldigingen worden door Beijing ten stelligste ontkend. China houdt vol dat de kampen beroepsopleidingscentra zijn.

Volgens Roth Capital worden sinds de invoering van de wet zonnepanelen en zonne-apparatuur met een capaciteit van in totaal meer dan 3 gigawatt vastgehouden door de Amerikaanse douane. Dit zou kunnen oplopen naar 9 tot 12 gigawatt tegen het einde van het jaar. Ook zouden veel Chinese fabrikanten zijn gestopt met het exporteren van zonnepanelen en zonne-apparatuur naar de VS.

Door het vasthouden van de zonnepanelen wordt het voor de VS waarschijnlijk moeilijker om de capaciteit van duurzame energie uit te breiden na de goedkeuring van de historische klimaatwet vorige week. Het land is de op één na grootste markt ter wereld voor zonne-energie, maar is sterk afhankelijk van import. China, verreweg de grootste markt voor zonne-energie, domineert de wereldwijde toeleveringsketen, met Xinjiang als een belangrijke productieregio.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..