Chinese zonnepanelen vast bij Amerikaanse douane door nieuwe wet

Nieuws
Een nieuwe Amerikaanse wet die gericht is tegen dwangarbeid in de Chinese regio Xinjiang heeft een grote impact op de handelsstromen tussen China en de Verenigde Staten. Zo stapelen Chinese zonnepanelen en andere apparatuur om zonne-energie op te wekken zich op aan de Amerikaanse grens sinds de goedkeuring van de wet. Dat melden analisten van investeringsbank Roth Capital.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 09:02
Afbeelding
beeld anp

In juni werd in de VS de Uyghur Forced Labor Prevention Act van kracht. Die wet verbiedt de financiering door Amerikaanse bedrijven van de dwangarbeid in de Chinese regio Xinjiang. Mensenrechtengroeperingen schatten in dat zeker een miljoen Oeigoeren en andere moslimminderheden zijn opgesloten in ‘heropvoedingskampen’ in Xinjiang. Die beschuldigingen worden door Beijing ten stelligste ontkend. China houdt vol dat de kampen beroepsopleidingscentra zijn.

Volgens Roth Capital worden sinds de invoering van de wet zonnepanelen en zonne-apparatuur met een capaciteit van in totaal meer dan 3 gigawatt vastgehouden door de Amerikaanse douane. Dit zou kunnen oplopen naar 9 tot 12 gigawatt tegen het einde van het jaar. Ook zouden veel Chinese fabrikanten zijn gestopt met het exporteren van zonnepanelen en zonne-apparatuur naar de VS.

Door het vasthouden van de zonnepanelen wordt het voor de VS waarschijnlijk moeilijker om de capaciteit van duurzame energie uit te breiden na de goedkeuring van de historische klimaatwet vorige week. Het land is de op één na grootste markt ter wereld voor zonne-energie, maar is sterk afhankelijk van import. China, verreweg de grootste markt voor zonne-energie, domineert de wereldwijde toeleveringsketen, met Xinjiang als een belangrijke productieregio.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Halsema: Bijlmervliegramp is erfgoed van alle Nederlanders

Het is terecht dat er na dertig jaar veel aandacht is voor de Bijlmervliegramp. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens de jaarlijkse herdenking van de crash op 4 oktober 1992, toen een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neerstortte op de fl..

Afbeelding

Grote groep actievoerders bij Tweede Kamer tegen Iraans regime

Een grote groep actievoerders heeft dinsdag bij de Tweede Kamer solidariteit betuigd aan vrouwen in Iran en gedemonstreerd tegen het Iraanse regime. De demonstranten liepen een mars, die eindigde bij de Koekamp.

Afbeelding

Vakbond FNV: hoge inflatie dwingt mensen tot ingrijpende keuzes

De hoge prijzen van de laatste tijd raken Nederlanders hard en zorgen voor veel geldzorgen. Vakbond FNV heeft onderzoek gedaan onder ruim 28.000 van zijn leden en noemt de uitkomst ‘schokkend’.

Afbeelding

Gratis ontbijt op 500 basisscholen met veel kwetsbare leerlingen

Leerlingen van vijfhonderd basisscholen krijgen per direct een schoolontbijt aangeboden, kondigen ministers Carola Schouten (Armoedebeleid) en Dennis Wiersma (Onderwijs) aan.

Afbeelding

Bloomberg: Musk is toch bereid Twitter te kopen voor 44 miljard

Tesla-topman Elon Musk is nu toch bereid Twitter te kopen voor dezelfde prijs die hij eerder had geboden. De miljardair heeft dat in een brief aan het bestuur van Twitter aangegeven, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Afbeelding

Forse dagwinst voor hoofdindex Amsterdam door optimisme beleggers

De hoofdindex op de beurs in Amsterdam is dinsdag fors hoger gesloten. De AEX eindigde de handelsdag met een plus van 3,7 procent. Het sentiment werd geholpen door de hoop bij beleggers dat de Amerikaanse centrale bank het mogelijk wat rustiger aan gaat doen met het verhogen va..