Poetin zoekt toenadering tot Noord-Korea

Nieuws
De Russische president Vladimir Poetin wil de banden met buurland Noord-Korea aanhalen. Dat schreef hij volgens Noord-Koreaanse staatsmedia in een brief aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ter gelegenheid van de Noord-Koreaanse feestdag Bevrijdingsdag. Poetin zei dat het in het belang van beide landen is om verdere toenadering te zoeken.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 08:41
Afbeelding
beeld anp

Volgens speculaties van sommige analisten kunnen de Russen een beroep gaan doen op Noord-Korea om wapentuig te leveren voor de oorlog in Oekraïne. De dictatuur van leider Kim beschikt over een enorm wapenarsenaal, met veel artillerie. Functionarissen hebben ook geopperd dat Noord-Koreaanse arbeiders aan de slag kunnen gaan in bezet gebied in Oost-Oekraïne.

Rusland ligt door de oorlog in Oekraïne op ramkoers met het Westen en kreeg sancties opgelegd. Noord-Korea gaat ook gebukt onder zware internationale strafmaatregelen. Het geïsoleerde land zorgt al jaren voor internationale onrust door raketten te testen en te werken aan kernwapens.

Noord-Korea behoort ook tot de weinige landen die de onafhankelijkheid erkennen van pro-Russische rebellenstaatjes in het oosten van Oekraïne, tot woede van de Oekraïense regering. Die heeft de diplomatieke banden met Pyongyang verbroken. Poetin schreef in zijn brief dat Noord-Korea en Rusland zich nu gaan inzetten om hun ‘constructieve’ relatie verder te ontwikkelen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Extreemrechtse groep wilde onder meer nieuw Duits leger opzetten

Een extreemrechtse splintergroepering die over het algemeen de Duitse regering niet als wettig erkent, wilde de macht grijpen en een nieuw Duits leger opzetten. Dit zei hoofdaanklager Peter Frank. Hij beklemtoonde dat de extreemrechtse stroming uiterst gevaarlijk is.

Afbeelding

Bouw justitieel complex Vlissingen twee jaar vertraagd

De bouw van het nieuwe justitieel complex in Vlissingen loopt twee jaar vertraging op. Dat meldt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Rusland bezorgd over opstopping olietankers bij Turkse vaarroutes

Rusland maakt zich zorgen over de opstopping van olietankers bij de belangrijke Turkse vaarroutes door de Bosporus en Dardanellen vanwege strengere Turkse regels rond verzekeringen van die schepen.

Afbeelding

Europese Commissie wil dat ouderschap in hele EU erkend wordt

EU-landen moeten ook een ongetrouwd of homostel uit andere lidstaten als ouders van hun kinderen erkennen, vindt de Europese Commissie. Ook lidstaten als Hongarije en Polen, die dat nu vaak nog weigeren.

Afbeelding

Vanaf zondag weer treinen tussen Lelystad en Dronten

De NS laat vanaf zondag weer treinen rijden tussen Lelystad en Dronten. Sinds begin september was er geen treinverkeer mogelijk op het traject door schade die ontstond na een stroomstoring.

Afbeelding

VN-chef in Oekraïne: sterke aanwijzingen voor oorlogsmisdaden

VN-mensenrechtencommissaris Volker Türk heeft na een vierdaags bezoek aan Oekraïne ‘sterke aanwijzingen’ dat sinds de Russische invasie oorlogsmisdaden zijn gepleegd in het land.