Poetin zoekt toenadering tot Noord-Korea

Nieuws
De Russische president Vladimir Poetin wil de banden met buurland Noord-Korea aanhalen. Dat schreef hij volgens Noord-Koreaanse staatsmedia in een brief aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ter gelegenheid van de Noord-Koreaanse feestdag Bevrijdingsdag. Poetin zei dat het in het belang van beide landen is om verdere toenadering te zoeken.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 08:41
Afbeelding
beeld anp

Volgens speculaties van sommige analisten kunnen de Russen een beroep gaan doen op Noord-Korea om wapentuig te leveren voor de oorlog in Oekraïne. De dictatuur van leider Kim beschikt over een enorm wapenarsenaal, met veel artillerie. Functionarissen hebben ook geopperd dat Noord-Koreaanse arbeiders aan de slag kunnen gaan in bezet gebied in Oost-Oekraïne.

Rusland ligt door de oorlog in Oekraïne op ramkoers met het Westen en kreeg sancties opgelegd. Noord-Korea gaat ook gebukt onder zware internationale strafmaatregelen. Het geïsoleerde land zorgt al jaren voor internationale onrust door raketten te testen en te werken aan kernwapens.

Noord-Korea behoort ook tot de weinige landen die de onafhankelijkheid erkennen van pro-Russische rebellenstaatjes in het oosten van Oekraïne, tot woede van de Oekraïense regering. Die heeft de diplomatieke banden met Pyongyang verbroken. Poetin schreef in zijn brief dat Noord-Korea en Rusland zich nu gaan inzetten om hun ‘constructieve’ relatie verder te ontwikkelen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..