Reuters: Wall Street hervat handel in Russische obligaties

Nieuws
Verschillende grote banken op Wall Street zijn de afgelopen dagen weer begonnen met het aanbieden van transacties in Russische obligaties. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bankdocumenten. Beleggers krijgen daardoor nog een kans om deze schuldpapieren, die in het Westen algemeen als ‘gevaarlijk’ worden beschouwd, te verkopen.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 08:40
Afbeelding
beeld anp

De meeste Amerikaanse en Europese banken hebben zich in juni teruggetrokken uit de handel in Russische waardepapieren. Dat kwam doordat het Amerikaanse ministerie van financiën Amerikaanse investeerders heeft verboden om Russische effecten te kopen. Deze maatregel is een onderdeel van de economische sancties tegen Rusland vanwege het binnenvallen van Oekraïne.

In juli kwam het ministerie echter met richtlijnen die Amerikaanse houders van Russische waardepapieren in staat stelden om hun posities af te bouwen. Sindsdien zijn de grootste banken op Wall Street, waaronder JPMorgan, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Barclays en Jefferies, voorzichtig weer begonnen met de handel in Russische staats- en bedrijfsobligaties.

Extra papierwerk

Een woordvoerder van Jefferies zei dat de bank ‘werkt binnen de wereldwijde sanctierichtlijnen om tegemoet te komen aan de behoefte van onze klanten om door deze gecompliceerde situatie te navigeren’. Een bron dichtbij Deutsche Bank verklaarde dat deze bank alleen op verzoek en per geval obligaties voor klanten verhandelt om de posities in Rusland verder te verminderen.

Er stond ongeveer 40 miljard dollar aan Russische staatsobligaties uit voordat Rusland in februari Oekraïne binnenviel. Ongeveer de helft was in handen van buitenlandse fondsen. Veel investeerders konden hun Russische beleggingen niet meer verkopen omdat hun waarde kelderde, kopers verdwenen en sancties de handel vrijwel onmogelijk maakten.

Om de pijn voor deze beleggers te verzachten mogen de banken sinds 22 juli volgens de Amerikaanse regelgevers weer transacties in Russische schulden faciliteren en afwikkelen als dit Amerikaanse investeerders helpt om hun posities af te bouwen. De transacties blijven wel onderworpen aan veel regels en de banken eisen ook extra papierwerk van klanten om te voorkomen dat ze zelf Russische schuldpapieren in hun boeken krijgen. Ook zou de afwikkeling langer duren dan normaal. Reuters kon niet vaststellen wie de kopers zijn van de Russische obligaties.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..