Vestas en Ørsted: vergroening in gevaar door trage besluitvorming

Nieuws
De klimaatdoelen worden mogelijk niet gehaald omdat regeringen er veel te lang over doen om vergunning af te geven voor windparken op zee. Dat zeggen de topmannen van de Deense bedrijven Vestas en Ørsted tegen de Britse zakenkrant The Financial Times.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 08:29
Afbeelding
beeld anp

Ook de sinds de Russische inval in Oekraïne door de EU zo vurig gewenste energieonafhankelijkheid laat daardoor op zich wachten, betogen Mads Nipper van Ørsted en Henrik Andersen van Vestas. Ze vinden dat overheden veel mooie woorden hebben over vergroening, maar dat ze niet genoeg doen.

‘We luisteren nu veel naar excuses voor waarom ze niet gedaan hebben wat ze in de afgelopen vijf jaar hadden moeten doen’, stelt Andersen. ‘Op dit moment zou er in elke overheid een werkgroep moeten zijn die versneld vergunningen verleent.’

De Europese Commissie

Momenteel duurt het vergunningsproces in veel landen zo lang dat er soms al een nieuwe turbinetechnologie is voordat de vergunning verleend is. ‘Ambities zijn enorm belangrijk’, verduidelijkt Nipper. ‘En die worden steeds groter. Maar dat is pas de eerste mijl van de marathon en die moet gevolgd worden door maatregelen.’

De Europese Commissie heeft al laten weten dat vergunningsprocedures sneller moeten. Het principe dat duurzame energie een hoger algemeen belang dient, zou in Europese wetgeving moeten worden vastgelegd. Vergunningen zouden volgens de Commissie binnen één tot twee jaar moeten worden verleend.

De windenergiesector heeft nu een enorme hoeveelheid projecten die nog niet vergund zijn. ‘Producenten staan klaar en kunnen meer doen’, aldus Andersen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..