Vestas en Ørsted: vergroening in gevaar door trage besluitvorming

Nieuws
De klimaatdoelen worden mogelijk niet gehaald omdat regeringen er veel te lang over doen om vergunning af te geven voor windparken op zee. Dat zeggen de topmannen van de Deense bedrijven Vestas en Ørsted tegen de Britse zakenkrant The Financial Times.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 08:29
Afbeelding
beeld anp

Ook de sinds de Russische inval in Oekraïne door de EU zo vurig gewenste energieonafhankelijkheid laat daardoor op zich wachten, betogen Mads Nipper van Ørsted en Henrik Andersen van Vestas. Ze vinden dat overheden veel mooie woorden hebben over vergroening, maar dat ze niet genoeg doen.

‘We luisteren nu veel naar excuses voor waarom ze niet gedaan hebben wat ze in de afgelopen vijf jaar hadden moeten doen’, stelt Andersen. ‘Op dit moment zou er in elke overheid een werkgroep moeten zijn die versneld vergunningen verleent.’

De Europese Commissie

Momenteel duurt het vergunningsproces in veel landen zo lang dat er soms al een nieuwe turbinetechnologie is voordat de vergunning verleend is. ‘Ambities zijn enorm belangrijk’, verduidelijkt Nipper. ‘En die worden steeds groter. Maar dat is pas de eerste mijl van de marathon en die moet gevolgd worden door maatregelen.’

De Europese Commissie heeft al laten weten dat vergunningsprocedures sneller moeten. Het principe dat duurzame energie een hoger algemeen belang dient, zou in Europese wetgeving moeten worden vastgelegd. Vergunningen zouden volgens de Commissie binnen één tot twee jaar moeten worden verleend.

De windenergiesector heeft nu een enorme hoeveelheid projecten die nog niet vergund zijn. ‘Producenten staan klaar en kunnen meer doen’, aldus Andersen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bouw justitieel complex Vlissingen twee jaar vertraagd

De bouw van het nieuwe justitieel complex in Vlissingen loopt twee jaar vertraging op. Dat meldt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Rusland bezorgd over opstopping olietankers bij Turkse vaarroutes

Rusland maakt zich zorgen over de opstopping van olietankers bij de belangrijke Turkse vaarroutes door de Bosporus en Dardanellen vanwege strengere Turkse regels rond verzekeringen van die schepen.

Afbeelding

Europese Commissie wil dat ouderschap in hele EU erkend wordt

EU-landen moeten ook een ongetrouwd of homostel uit andere lidstaten als ouders van hun kinderen erkennen, vindt de Europese Commissie. Ook lidstaten als Hongarije en Polen, die dat nu vaak nog weigeren.

Afbeelding

Vanaf zondag weer treinen tussen Lelystad en Dronten

De NS laat vanaf zondag weer treinen rijden tussen Lelystad en Dronten. Sinds begin september was er geen treinverkeer mogelijk op het traject door schade die ontstond na een stroomstoring.

Afbeelding

VN-chef in Oekraïne: sterke aanwijzingen voor oorlogsmisdaden

VN-mensenrechtencommissaris Volker Türk heeft na een vierdaags bezoek aan Oekraïne ‘sterke aanwijzingen’ dat sinds de Russische invasie oorlogsmisdaden zijn gepleegd in het land.

Afbeelding

Paus vergelijkt oorlog Oekraïne met Holocaust

Paus Franciscus heeft de oorlog in Oekraïne vergeleken met de Holocaust, specifiek de operatie Reinhard in Polen waarbij tot 2 miljoen mensen om het leven werden gebracht. De meeste slachtoffers waren Joods.