Oliefondsen in schijnwerpers op beurzen Europa

Nieuws
Op de eerste dag van de beursweek zal er bovengemiddeld veel aandacht zijn voor oliefondsen. Beleggers verwerken onder andere de kwartaalresultaten van het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco. Daarnaast leven er zorgen over de vraag naar olie na overwacht zwakke cijfers over de Chinese economie. Die zetten de prijzen voor olie voorbeurs onder druk.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 08:18
Afbeelding
beeld anp

Saudi Aramco meldde dit weekend volop te hebben geprofiteerd van de hogere prijzen. De winst van het concern steeg met 90 procent tot omgerekend 47 miljard euro. De onderneming keerde opnieuw dividend uit, wat een belangrijke inkomstenbron is voor de Saudische overheid. Saudi Aramco verwacht dat de vraag naar olie de rest van het decennium zal toenemen.

De Chinese centrale bank verlaagde maandag de rente onverwachts om daarmee de economie een impuls te geven na een reeks tegenvallende cijfers. Zo kwamen de fabrieksorders en winkelverkopen onder druk te staan als gevolg van het strenge coronabeleid van China. Daarnaast kampt het land nog altijd met een vastgoedcrisis.

HBO Max

KPN kondigde een meerjarige samenwerking met HBO Max aan. Hierdoor komt de streamingdienst via KPN beschikbaar voor Nederlandse huishoudens.

Het zwaartepunt voor beleggers lijkt later deze week te liggen, als er nieuwe cijfers over de Europese inflatie bekend worden gemaakt. Bij een aanhoudend hoge inflatie kan de Europese Centrale Bank (ECB) beslissen om de rentes sneller te verhogen. Wel zal de toezichthouder in de gaten moeten houden of bepaalde landen bij een te snelle rentestijging niet in de problemen komen. Volgens kenners neemt de kans steeds verder toe dat de Europese economie in een recessie zal belanden.

HelloFresh

De Deense bedrijven Vestas en Ørsted, die beide actief zijn op het gebied van duurzame energie, klagen in de Britse krant Financial Times over de lange duur van vergunningverlening. Door het getreuzel komen volgens de bedrijven duurzaamheidsdoelen in gevaar.

De Duitse bezorger van maaltijdboxen HelloFresh gaf inzage in de boeken. Dat deed ook de eveneens Duitse wasmiddel- en lijmproducent Henkel, bekend van merken als Pattex, Fa, Schwarzkopf en Persil. Later deze week volgt ook in Amsterdam nog een pluk bedrijfsresultaten van onder andere de bouwer BAM en de baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. Uit het buitenland volgen cijfers van grote Amerikaanse winkelbedrijven als Walmart, Macy’s, Kohl’s en Target.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..