Oliefondsen in schijnwerpers op beurzen Europa

Nieuws
Op de eerste dag van de beursweek zal er bovengemiddeld veel aandacht zijn voor oliefondsen. Beleggers verwerken onder andere de kwartaalresultaten van het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco. Daarnaast leven er zorgen over de vraag naar olie na overwacht zwakke cijfers over de Chinese economie. Die zetten de prijzen voor olie voorbeurs onder druk.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 08:18
Afbeelding
beeld anp

Saudi Aramco meldde dit weekend volop te hebben geprofiteerd van de hogere prijzen. De winst van het concern steeg met 90 procent tot omgerekend 47 miljard euro. De onderneming keerde opnieuw dividend uit, wat een belangrijke inkomstenbron is voor de Saudische overheid. Saudi Aramco verwacht dat de vraag naar olie de rest van het decennium zal toenemen.

De Chinese centrale bank verlaagde maandag de rente onverwachts om daarmee de economie een impuls te geven na een reeks tegenvallende cijfers. Zo kwamen de fabrieksorders en winkelverkopen onder druk te staan als gevolg van het strenge coronabeleid van China. Daarnaast kampt het land nog altijd met een vastgoedcrisis.

HBO Max

KPN kondigde een meerjarige samenwerking met HBO Max aan. Hierdoor komt de streamingdienst via KPN beschikbaar voor Nederlandse huishoudens.

Het zwaartepunt voor beleggers lijkt later deze week te liggen, als er nieuwe cijfers over de Europese inflatie bekend worden gemaakt. Bij een aanhoudend hoge inflatie kan de Europese Centrale Bank (ECB) beslissen om de rentes sneller te verhogen. Wel zal de toezichthouder in de gaten moeten houden of bepaalde landen bij een te snelle rentestijging niet in de problemen komen. Volgens kenners neemt de kans steeds verder toe dat de Europese economie in een recessie zal belanden.

HelloFresh

De Deense bedrijven Vestas en Ørsted, die beide actief zijn op het gebied van duurzame energie, klagen in de Britse krant Financial Times over de lange duur van vergunningverlening. Door het getreuzel komen volgens de bedrijven duurzaamheidsdoelen in gevaar.

De Duitse bezorger van maaltijdboxen HelloFresh gaf inzage in de boeken. Dat deed ook de eveneens Duitse wasmiddel- en lijmproducent Henkel, bekend van merken als Pattex, Fa, Schwarzkopf en Persil. Later deze week volgt ook in Amsterdam nog een pluk bedrijfsresultaten van onder andere de bouwer BAM en de baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. Uit het buitenland volgen cijfers van grote Amerikaanse winkelbedrijven als Walmart, Macy’s, Kohl’s en Target.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Extreemrechtse groep wilde onder meer nieuw Duits leger opzetten

Een extreemrechtse splintergroepering die over het algemeen de Duitse regering niet als wettig erkent, wilde de macht grijpen en een nieuw Duits leger opzetten. Dit zei hoofdaanklager Peter Frank. Hij beklemtoonde dat de extreemrechtse stroming uiterst gevaarlijk is.

Afbeelding

Bouw justitieel complex Vlissingen twee jaar vertraagd

De bouw van het nieuwe justitieel complex in Vlissingen loopt twee jaar vertraging op. Dat meldt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Rusland bezorgd over opstopping olietankers bij Turkse vaarroutes

Rusland maakt zich zorgen over de opstopping van olietankers bij de belangrijke Turkse vaarroutes door de Bosporus en Dardanellen vanwege strengere Turkse regels rond verzekeringen van die schepen.

Afbeelding

Europese Commissie wil dat ouderschap in hele EU erkend wordt

EU-landen moeten ook een ongetrouwd of homostel uit andere lidstaten als ouders van hun kinderen erkennen, vindt de Europese Commissie. Ook lidstaten als Hongarije en Polen, die dat nu vaak nog weigeren.

Afbeelding

Vanaf zondag weer treinen tussen Lelystad en Dronten

De NS laat vanaf zondag weer treinen rijden tussen Lelystad en Dronten. Sinds begin september was er geen treinverkeer mogelijk op het traject door schade die ontstond na een stroomstoring.

Afbeelding

VN-chef in Oekraïne: sterke aanwijzingen voor oorlogsmisdaden

VN-mensenrechtencommissaris Volker Türk heeft na een vierdaags bezoek aan Oekraïne ‘sterke aanwijzingen’ dat sinds de Russische invasie oorlogsmisdaden zijn gepleegd in het land.