Beurzen China licht lager na onverwachtse rentestap centrale bank

Nieuws
De beurzen in Azië stonden maandag overwegend hoger. Beleggers verwerkten onder andere tegenvallende cijfers over de economie van China. Die zetten de centrale bank van het land ertoe aan de rente te verlagen om zo de economische groei te stimuleren. De rentestap was een verrassing voor de financiële markten.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 07:21
Afbeelding
beeld anp

Ook uit Japan kwamen cijfers. Daaruit bleek dat de omvang van de economie terug is op het niveau van voor de coronacrisis.

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde 0,3 procent lager. In Shanghai stond een min van 0,1 procent op de borden. Beleggers reageerden onder andere op tegenvallende cijfers over de industriële productie en winkelverkopen. De People's Bank of China, de centrale bank van het land, verlaagde een belangrijk rentetarief licht, tot 2,75 procent.

Consumentenbestedingen

De Nikkei-index in Tokio noteerde 1,2 procent hoger. Volgens voorlopige cijfers is de economie van Japan in het tweede kwartaal met 2,2 procent gegroeid dankzij de afbouw van coronamaatregelen. De consumentenbestedingen, die doorgaans goed zijn voor meer dan de helft van de Japanse economie, bleken de belangrijkste impuls voor de groei.

In Sydney stond de All Ordinaries 0,6 procent hoger.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..