Premier Australië: voorganger nam geheime ministersposten op zich

Nieuws
De Australische premier Anthony Albanese vraagt om juridisch advies nu bekend is geworden dat zijn voorganger Scott Morrison tijdens de coronapandemie in het geheim op een aantal ministersposten is benoemd. Hierdoor waren sommige portefeuilles dubbel bezet, buiten medeweten van sleutelfiguren binnen het kabinet.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 07:06
Afbeelding
beeld anp

Zo werd Morrison in 2020 benoemd tot gezondheidsminister, naast de zittende minister op die positie, Greg Hunt. Volgens een woordvoerder van de gouverneur-generaal van het land, die ministers aanstelt, werd dat gedaan om te voorkomen dat de macht tijdens de pandemie bij één persoon kwam te liggen in een situatie waarin de regering extra bevoegdheden kreeg om corona aan te pakken. Morrison werd ook tot minister van financiën benoemd en later tot minister van grondstoffen. In die hoedanigheid zou hij volgens Australische media een project hebben tegengehouden waarbij naar gas zou worden geboord op zee.

‘Dit was een centralisatie van de macht door de vorige premier’, zei Albanese maandag. ‘Dit is niet zomaar een lokale voetbalclub. Dit is de regering van Australië, die het volk onwetend hield over de verdeling van de ministeriële verantwoordelijkheden.’

Volgens de woordvoerder van de gouverneur-generaal was de gang van zaken legaal en was het aan de regering zelf om al dan niet mede te delen of ministers er andere portefeuilles bij hadden gekregen.

Morrison heeft niet op de berichten gereageerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ABN AMRO: economie veroorzaakt miljardenschade aan biodiversiteit

De productie en consumptie in Nederland veroorzaken voor bijna 40 miljard euro schade aan de biodiversiteit. Deze schade wordt veroorzaakt door niet-duurzaam landgebruik, uitstoot van broeikasgassen en lucht- en watervervuiling.

Afbeelding

Media: Europees akkoord in zicht voor prijsplafond Russische olie

Een langverwacht akkoord over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd, is in zicht, melden bronnen aan persbureau Reuters.

Afbeelding

Negen aanhoudingen in Amsterdam na onrust om winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Daarbij zijn negen mensen aangehouden, onder wie vijf minderjarigen, laat de politie weten.

Afbeelding

CBS: bijna 7 procent kinderen groeit op met armoederisico

Van de 891.000 mensen uit een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens, was vorig jaar bijna een kwart (209.000) een minderjarig kind. Dat betekent dat 6,6 procent van alle kinderen leeft met een armoederisico.

Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.