Premier Australië: voorganger nam geheime ministersposten op zich

Nieuws
De Australische premier Anthony Albanese vraagt om juridisch advies nu bekend is geworden dat zijn voorganger Scott Morrison tijdens de coronapandemie in het geheim op een aantal ministersposten is benoemd. Hierdoor waren sommige portefeuilles dubbel bezet, buiten medeweten van sleutelfiguren binnen het kabinet.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 07:06
Afbeelding
beeld anp
anp

Zo werd Morrison in 2020 benoemd tot gezondheidsminister, naast de zittende minister op die positie, Greg Hunt. Volgens een woordvoerder van de gouverneur-generaal van het land, die ministers aanstelt, werd dat gedaan om te voorkomen dat de macht tijdens de pandemie bij één persoon kwam te liggen in een situatie waarin de regering extra bevoegdheden kreeg om corona aan te pakken. Morrison werd ook tot minister van financiën benoemd en later tot minister van grondstoffen. In die hoedanigheid zou hij volgens Australische media een project hebben tegengehouden waarbij naar gas zou worden geboord op zee.

‘Dit was een centralisatie van de macht door de vorige premier’, zei Albanese maandag. ‘Dit is niet zomaar een lokale voetbalclub. Dit is de regering van Australië, die het volk onwetend hield over de verdeling van de ministeriële verantwoordelijkheden.’

Volgens de woordvoerder van de gouverneur-generaal was de gang van zaken legaal en was het aan de regering zelf om al dan niet mede te delen of ministers er andere portefeuilles bij hadden gekregen.

Morrison heeft niet op de berichten gereageerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Organisaties: schaf vrijwillige ouderbijdrage basisonderwijs af

Laptops en tablets moeten kosteloos beschikbaar worden voor alle leerlingen en de vrijwillige ouderbijdrage in het basisonderwijs moet helemaal worden afgeschaft.

Afbeelding

Techbedrijven helpen beurs in Hongkong aan flinke winst

De aandelenbeurs in Hongkong schoot vrijdag omhoog dankzij sterke koerswinsten van de Chinese techbedrijven. Beleggers waren opgelucht dat ook de Amerikaanse Senaat het akkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid heeft goedgekeurd.

Afbeelding

Kyiv: 30 door Rusland afgevuurde raketten en drones onderschept

In het grootste deel van Oekraïne zijn op vrijdagochtend de luchtalarmen opgeheven die tijdens de nacht ervoor in praktisch heel het land hadden geklonken.

Afbeelding

Ook Amerikaanse Senaat gaat akkoord met schuldendeal

Een meerderheid van de Amerikaanse senatoren heeft donderdag voor een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid gestemd. Daardoor is voorkomen dat er een situatie ontstaat waarin de Verenigde Staten voor het eerst in de geschiedenis zonder geld zouden komen..

Afbeelding

Amnesty: Iran executeert drie keer zoveel mensen om drugsmisdaad

Iran heeft dit jaar al drie keer zoveel mensen geëxecuteerd vanwege drugsmisdaden dan rond dezelfde tijd van het jaar in 2022, meldt Amnesty International vrijdag.

Afbeelding

Van Gogh Museum viert 50-jarig bestaan met festival Museumplein

Het Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag, het evenement dat het museum elke laatste vrijdag van de maand organiseert.