Chinese centrale bank verrast met renteverlaging

Nieuws
De Chinese centrale bank heeft maandag de rente onverwachts verlaagd om daarmee de economie een impuls te geven. Dat gebeurde na een reeks tegenvallende cijfers. Zo kwamen de fabrieksorders en winkelverkopen onder druk te staan als gevolg van het strenge coronabeleid van China. Daarnaast kampt het land nog altijd met een vastgoedcrisis.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 06:54
Afbeelding
beeld anp

Volgens de laatste cijfers groeide de industriële productie in juli met 3,8 procent op jaarbasis. Daarmee viel de groei iets lager uit dan een maand eerder, terwijl kenners juist op een stijging van het groeicijfer hadden gerekend. De winkelverkopen, die pas in juni enig herstel hadden vertoond na de coronalockdowns in verschillende Chinese steden, stegen ook veel minder fors dan analisten hadden verwacht.

In het tweede kwartaal ontsnapte de op een na grootste economie van de wereld ternauwernood aan krimp toen de coronalockdowns, de problemen op de vastgoedmarkt en aanhoudend zwakke consumentenbestedingen een rem zetten op de economische activiteit.

Hypotheekboycot

De Chinese vastgoedsector presteerde ook in juli weer minder goed. Kopers werden afgeschrikt door een hypotheekboycot en de verkopen daalden met bijna 29 procent. Huishoudens in tientallen steden zijn gestopt met het betalen van hypotheken omdat projectontwikkelaars de bouw van hun huizen niet hebben voltooid. Ook investeringen in onroerend goed daalden fors. Met uitzondering van de export stelden alle economische indicatoren teleur, aldus economen.

Chinese beleidsmakers proberen een evenwicht te vinden tussen het ondersteunen van het economische herstel en het voeren van een krachtig beleid om corona buiten de deur te houden. De verwachting is dat China voor het eerst sinds 2015 zijn doelstelling voor de economische groei, die voor dit jaar is vastgesteld op 5,5 procent, niet zal halen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.