Republikeinen bekritiseren Biden in rapport over terugtrekken Afghanistan

Nieuws
Republikeinen in de buitenlandcommissie van het Huis van Afgevaardigden komen binnenkort met een rapport over hoe de Verenigde Staten zich vorige zomer onder leiding van president Joe Biden terugtrokken uit Afghanistan, nadat de Taliban de macht hadden gegrepen. Dat schrijven enkele Amerikaanse media zondag, waaronder The Washington Post en CNN, nadat ze het rapport hebben ingezien.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 04:32
Afbeelding
beeld anp

Volgens CNN blijkt uit het rapport dat er ten tijde van de evacuatie van Afghanen vanaf het vliegveld van Kabul slechts 36 Amerikaanse ambtenaren van het buitenlandministerie aanwezig waren, ondanks beweringen dat het ministerie de middelen om de evacuatie in goede banen te leiden flink had opgeschaald. Er was slechts één Amerikaanse consulaire medewerker beschikbaar per 3444 Afghanen die wilden evacueren.

The Washington Post meldt dat er weinig grote onthullingen in het rapport staan. Dat komt volgens een anonieme Republikeinse assistent waarmee de krant sprak omdat het buitenlandministerie weigerde documenten te overhandigen of aan interviews over de gang van zaken mee te doen. Een woordvoerder van het ministerie ontkent die gang van zaken tegenover de Post, en zegt dat ambtenaren van het ministerie na de terugtrekking uit Afghanistan meer dan 150 keer met het Amerikaanse Congres hebben gesproken.

Het terugtrekken van Amerikaanse militairen uit Afghanistan gebeurde in de laatste twee weken van augustus 2021. Bij de evacuatie werden meer dan 120.000 mensen uit het land gehaald, maar het proces verliep niet vlekkeloos. Bij een zelfmoordaanslag bij het vliegveld stierven zo’n tweehonderd Afghanen en dertien Amerikaanse militairen. De VS voerden vervolgens een drone-aanval uit, waarbij tien burgers om het leven kwamen.

Het is niet precies bekend wanneer het Republikeinse rapport wordt gepubliceerd. Het Witte Huis zei tegen de Post dat het ‘een partijdig rapport’ is dat ‘doorzeefd is met onnauwkeurige karakteriseringen, waarbij de krenten uit de pap gehaald zijn’ en ‘waarin valse claims gemaakt worden’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.