Uitspraakdatum MH17-proces wordt bekendgemaakt

Nieuws
De rechtbank Den Haag maakt maandagmiddag bekend wanneer uitspraak wordt gedaan in het omvangrijke strafproces rond het neerhalen van vlucht MH17. Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden, onder wie vele Nederlanders, om het leven.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 04:28
Afbeelding
beeld anp

De rechtbank had drie dagen gereserveerd waarop uitspraak kan worden gedaan. Eerder werd al duidelijk dat de eerste mogelijkheid, op 22 september, niet gehaald gaat worden. Dan blijven de mogelijkheden op 17 november en 15 december nog over. Hoewel de kans daarop klein is, kan er altijd iets gebeuren wat van belang is voor het onderzoek waardoor ook deze data niet gebruikt kunnen worden.

Het monsterproces begon op 9 maart 2020 na jarenlang onderzoek door het internationaal onderzoeksteam JIT. Daarin kwamen vier verdachten naar voren: rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko.

De mannen hebben volgens het Openbaar Ministerie een rol gespeeld bij het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie waarmee het toestel uit de lucht geschoten zou zijn. Alle vier hebben ze zich niet in de beveiligde rechtbank op Schiphol, waar het proces plaatsvindt, laten zien. Poelatov laat zich als enige wel bijstaan door advocaten. Hij ontkent iedere betrokkenheid.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok op 17 juli 2014 vanaf Schiphol met bestemming Kuala Lumpur. De Maleisische hoofdstad werd echter nooit bereikt, het toestel werd neergehaald in Oost-Oekraïne, waar op dat moment ook een gewapende strijd gaande was.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..