Nederland herdenkt einde van WOII en de Japanse bezetting

Nieuws
In Den Haag wordt bij het Indisch Monument stilgestaan bij de Japanse capitulatie in 1945 en het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Voor het eerst vindt de herdenking van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië ‘s avonds plaats, om meer televisiekijkers te trekken.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 04:24
Afbeelding
beeld anp

De herdenking is na twee coronajaren weer voor iedereen vrij toegankelijk. De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, die zondag al een krans hebben gelegd bij de Indische plaquette in het Tweede Kamergebouw, zijn maandag aanwezig, net als onder anderen minister-president Mark Rutte.

Beau Schneider, zoon van de dit jaar overleden acteur Eric Schneider, is dit jaar de hoofdspreker bij de Nationale Herdenking. Eric Schneider werd geboren in Nederlands-Indië en was zeven jaar toen de Japanners Java binnenvielen. Hij bracht de oorlog door in interneringskampen, terwijl zijn vader aan de beruchte Birma-spoorlijn moest werken. Schneider was in 1988 de eerste spreker toen het Indisch Monument werd onthuld en in 2015 sprak hij opnieuw bij de herdenking, toen met zijn zoon Beau.

Dat Beau, zelf ook acteur, nu zonder zijn vader mag spreken vindt hij een eer. ‘Voor mij wordt dit een bijzonder afscheid van Eric.’ Hij wil het persoonlijke verhaal van zijn vader en opa vertellen en hoe dat doorwerkt in zijn eigen leven. Beau ziet zichzelf niet als slachtoffer, maar wil graag meeleven met mensen die dat wel waren. Hij wil graag het belang van herdenken duidelijk maken aan jonge mensen. ‘We weten dat een oorlog nooit de moeite waard is. Hoeveel pijn, verdriet en ellende dat met zich meebrengt. Hoeveel een oorlog kapotmaakt. Toch lijken we er niet van te leren.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.

Afbeelding

Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar.

Afbeelding

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer.

Afbeelding

Polen gaat olie leveren aan belangrijke raffinaderij Duitsland

Duitsland en Polen hebben een overeenkomst getekend over de levering van ruwe olie via Gdansk. De olie is bestemd voor de PCK-raffinaderij in het Oost-Duitse Schwedt. Om hoeveel olie het gaat, is nog niet bekend.

Afbeelding

Politie treedt op in Amsterdam vanwege onrust na winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Dat laat een woordvoerder weten. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie riep iedereen op te vertrekken.