Waarom het Sydney Opera House even roze was

Nieuws
Het Sydney Opera House is het beroemdste gebouw van Australië en een van de beroemdste gebouwen in de wereld. Afgelopen week werd het gebouw helemaal roze verlicht. Dat was ter ere van de Brits-Australische actrice en zangeres Olivia Newton-John. Zij overleed vorige week aan de gevolgen van uitgezaaide borstkanker. Ze was beroemd door haar hoofdrol in de film Grease uit 1978. In dat jaar waren de jongedames die hier voor het Opera House staan nog lang niet geboren. Maar de film Grease is niet het enige waar Newton-John om bewonderd wordt.
Mara Wienke
maandag 15 augustus 2022 om 04:21
Afbeelding
beeld afp / Aston Brown

Grease

borstkanker

De kleur roze was niet toevallig gekozen: roze is de kleur van borstkankeronderzoek. Toen Newton-John 44 jaar oud was, in 1992, werd voor het eerst borstkanker bij haar geconstateerd. Rond die tijd was Newton-John al bekend als actrice en zangeres – ze stond juist op het punt een muziektour te beginnen toen de uitslag kwam. Ze overleefde en ging zich voortaan op allerlei manieren inzetten voor borstkankeronderzoek. Zo organiseerde ze in 2008 een lange wandeltocht langs de Chinese Muur om geld op te halen. Ze liep samen met andere (bekende) overlevenden van kanker een route van 228 kilo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.

Afbeelding

Primeur voor Oost-Europa: Slovenië opent huwelijk voor homo’s

Als eerste Oost-Europese land heeft Slovenië het huwelijk opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. Het Sloveense parlement legaliseerde het zogenoemde homohuwelijk en adoptie door gays.

Afbeelding

Piloten Lufthansa-dochter Eurowings gaan donderdag staken

Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Eurowings willen donderdag gaan staken. Volgens pilotenvakbond Cockpit proberen ze op die manier aan te dringen op onder meer extra vrije dagen en langere rusttijden.

Afbeelding

Lagarde: inflatie eurozone heeft mogelijk piek nog niet bereikt

De inflatie in de eurozone heeft mogelijk zijn piek nog niet bereikt. Dat volgt uit opmerkingen van president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij vindt het lastig te voorspellen of het algehele prijspeil nog verder gaat oplopen of niet.

Afbeelding

Moskou waarschuwt voor directe oorlog tussen VS en Rusland

De Russische regering heeft gewaarschuwd dat de massale wapenleveranties en het verstrekken van inlichtingen door vooral de Verenigde Staten aan Oekraïne het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO naderbij brengt.

Afbeelding

Krimp Schiphol kost volgens KLM waarschijnlijk 30 bestemmingen

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo’n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen.