Waarom het Sydney Opera House even roze was

Nieuws
Het Sydney Opera House is het beroemdste gebouw van Australië en een van de beroemdste gebouwen in de wereld. Afgelopen week werd het gebouw helemaal roze verlicht. Dat was ter ere van de Brits-Australische actrice en zangeres Olivia Newton-John. Zij overleed vorige week aan de gevolgen van uitgezaaide borstkanker. Ze was beroemd door haar hoofdrol in de film Grease uit 1978. In dat jaar waren de jongedames die hier voor het Opera House staan nog lang niet geboren. Maar de film Grease is niet het enige waar Newton-John om bewonderd wordt.
Mara Wienke
maandag 15 augustus 2022 om 04:21
Afbeelding
beeld afp / Aston Brown

Grease

borstkanker

De kleur roze was niet toevallig gekozen: roze is de kleur van borstkankeronderzoek. Toen Newton-John 44 jaar oud was, in 1992, werd voor het eerst borstkanker bij haar geconstateerd. Rond die tijd was Newton-John al bekend als actrice en zangeres – ze stond juist op het punt een muziektour te beginnen toen de uitslag kwam. Ze overleefde en ging zich voortaan op allerlei manieren inzetten voor borstkankeronderzoek. Zo organiseerde ze in 2008 een lange wandeltocht langs de Chinese Muur om geld op te halen. Ze liep samen met andere (bekende) overlevenden van kanker een route van 228 kilo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

D66: mensen binnen 3 jaar verlossen van problematische schulden

Mensen met problematische schulden moeten binnen drie jaar verlost zijn van hun schulden. Dat plan dient D66 dinsdag in bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.