Cees Engel van camping Fort Oranje overleden

Nieuws
Cees Engel, die in het verleden eigenaar was van de beruchte camping Fort Oranje in het Brabantse Rijsbergen, is overleden. Dat meldt juridisch adviseur Jeroen Pols, die Engel veel heeft bijgestaan bij rechtszaken. In de afgelopen jaren voerde Pols veel processen met Cees’ zoon Willem Engel en diens beweging Viruswaarheid.
anp
zondag 14 augustus 2022 om 23:06
Afbeelding
beeld anp

Het is niet bekend waaraan Cees Engel is overleden. Pols zegt dat hij is gestorven ‘na tientallen jaren strijden tegen een rancuneuze overheid’ en noemt hem ‘een bijzonder mens die stond voor rechtvaardigheid en een wetenschapper in hart en nieren’.

Camping Fort Oranje was berucht om de slechte omstandigheden voor bewoners. Er stonden onder meer brandgevaarlijke caravans en er werden hennepkwekerijen aangetroffen. Sinds 2010 zijn meerdere dwangsommen opgelegd en in 2014 concludeerde de GGD dat er sprake was van een ongezonde leefsituatie, in het bijzonder voor kinderen. Ook registreerde de politie ongeveer 500 incidenten die grotendeels te maken hadden met diefstal, geweld, drugs, prostitutie en brand op Fort Oranje.

De gemeente Zundert, waar Rijsbergen onder valt, maakte in 2017 een plan om de camping schoon te vegen. Dat deed de gemeente samen met politie, brandweer, defensie en de gemeenten Breda en Tilburg. De campingeigenaren kregen hoogte van dat plan en besloten daarop de camping zelf te sluiten en elektriciteit en water af te sluiten. De gemeente zag vervolgens geen andere mogelijkheid meer dan onmiddellijk in te grijpen en het beheer over te nemen. Anders dreigden de bewoners dakloos te worden. De camping is daarna in fases ontmanteld.

Engel heeft de sluiting aangevochten. Hij vond dat Zundert misbruik had gemaakt van de bevoegdheden en dat het vooropgezette doel was om de camping van hem af te pakken, maar de bestuursrechter oordeelde vorig jaar dat de gemeente de camping terecht had gesloten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.

Afbeelding

Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar.

Afbeelding

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer.

Afbeelding

Polen gaat olie leveren aan belangrijke raffinaderij Duitsland

Duitsland en Polen hebben een overeenkomst getekend over de levering van ruwe olie via Gdansk. De olie is bestemd voor de PCK-raffinaderij in het Oost-Duitse Schwedt. Om hoeveel olie het gaat, is nog niet bekend.

Afbeelding

Politie treedt op in Amsterdam vanwege onrust na winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Dat laat een woordvoerder weten. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie riep iedereen op te vertrekken.