Veertigtal landen eist vertrek Rusland uit kerncentrale Zaporizja

Nieuws
Meer dan veertig landen willen dat Rusland zich terugtrekt uit de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne. ‘De stationering van militairen en wapens bij de kerncentrale is onacceptabel’, stellen de landen in een verklaring die ook door Nederland is ondertekend.
anp
zondag 14 augustus 2022 om 21:06
Afbeelding
beeld anp

Het plaatsen van troepen gaat ook in tegen de veiligheidsprincipes waar alle leden van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) akkoord mee zijn gegaan, staat er verder in de verklaring. De landen willen sowieso dat Rusland zich helemaal terugtrekt uit Oekraïne. Het gaat onder andere om de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en alle EU-landen.

VN-chef António Guterres riep eerder al op tot het staken van alle militaire activiteiten in de omgeving van de kerncentrale Zaporizja. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar van de beschietingen rond de nucleaire faciliteiten in het zuidoosten van Oekraïne. Sinds de centrale op 4 maart, kort na het uitbreken van de oorlog, werd ingenomen door Russische troepen zijn daar volgens Oekraïne honderden militairen gestationeerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..