Blik belegger op pluk bedrijfsresultaten, inflatie en notulen Fed

Nieuws
De komende beursweek gaat de aandacht van beleggers onder andere uit naar nieuwe Europese inflatiecijfers. Bij een aanhoudend hoge inflatie kan de Europese Centrale Bank (ECB) beslissen om de rentes sneller te verhogen. Wel zal de toezichthouder altijd in de gaten moeten houden of bepaalde landen bij een te snelle rentestijging niet in de problemen komen.
anp
zondag 14 augustus 2022 om 16:06
Afbeelding
beeld anp

Naast het inflatierapport is er ook nog aandacht voor bedrijfsresultaten. In Amsterdam komen onder andere bouwer BAM, baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis en betalingsbedrijf Adyen donderdag met cijfers. Verzekeraar ASR opent een dag eerder de boeken. De laatste dag van de week is het onder andere aan Sif, bouwer van funderingen voor windmolens op zee, om de boeken te openen.

Mogelijk dat laatstgenoemde bedrijf kan profiteren van de Amerikaanse belofte om meer geld te steken in verduurzaming. Na de Senaat stemde ook het Huis van Afgevaardigden in de VS in met het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden. De VS trekken middels het plan tot 2030 zo’n 370 miljard dollar uit voor investeringen in het klimaat, die deels moeten worden bekostigd door inkomsten uit belastingverhogingen.

Beleidsvergadering

De Federal Reserve publiceert woensdag de notulen van de laatste beleidsvergadering. De Amerikaanse centralebankenkoepel is de rentes de laatste tijd agressief aan het verhogen om daarmee de hoge inflatie te beteugelen. In juli bleek de geldontwaarding in de VS minder dan verwacht. Bij de afgelopen twee rentebesluiten werd de rente met stevige stappen van 0,75 procentpunt opgeschroefd. Nu de inflatie lijkt af te koelen, zou de Fed bij het volgende rentebesluit in september mogelijk de rente wat minder sterk kunnen verhogen.

Qua macro-economische cijfers zal de aandacht de komende week ook uitgaan naar het rapport over het Duitse economische sentiment. Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert op zijn beurt voorlopige cijfers over de economische groei in het tweede kwartaal in Nederland. Ook worden nieuwe Europese groeicijfers bekendgemaakt.

Vanuit het buitenland volgen verder nog cijfers van grote Amerikaanse winkelbedrijven als Walmart, Macy’s, Kohl’s en Target. Ook de olie-en gassector kan op belangstelling van beleggers rekenen na de publicatie van de halfjaarcijfers van het Saudische staatsbedrijf Saudi Aramco, het grootste olieconcern ter wereld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.

Afbeelding

Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar.

Afbeelding

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer.

Afbeelding

Polen gaat olie leveren aan belangrijke raffinaderij Duitsland

Duitsland en Polen hebben een overeenkomst getekend over de levering van ruwe olie via Gdansk. De olie is bestemd voor de PCK-raffinaderij in het Oost-Duitse Schwedt. Om hoeveel olie het gaat, is nog niet bekend.

Afbeelding

Politie treedt op in Amsterdam vanwege onrust na winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Dat laat een woordvoerder weten. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie riep iedereen op te vertrekken.