Blik belegger op pluk bedrijfsresultaten, inflatie en notulen Fed

Nieuws
De komende beursweek gaat de aandacht van beleggers onder andere uit naar nieuwe Europese inflatiecijfers. Bij een aanhoudend hoge inflatie kan de Europese Centrale Bank (ECB) beslissen om de rentes sneller te verhogen. Wel zal de toezichthouder altijd in de gaten moeten houden of bepaalde landen bij een te snelle rentestijging niet in de problemen komen.
anp
zondag 14 augustus 2022 om 16:06
Afbeelding
beeld anp
anp

Naast het inflatierapport is er ook nog aandacht voor bedrijfsresultaten. In Amsterdam komen onder andere bouwer BAM, baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis en betalingsbedrijf Adyen donderdag met cijfers. Verzekeraar ASR opent een dag eerder de boeken. De laatste dag van de week is het onder andere aan Sif, bouwer van funderingen voor windmolens op zee, om de boeken te openen.

Mogelijk dat laatstgenoemde bedrijf kan profiteren van de Amerikaanse belofte om meer geld te steken in verduurzaming. Na de Senaat stemde ook het Huis van Afgevaardigden in de VS in met het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden. De VS trekken middels het plan tot 2030 zo’n 370 miljard dollar uit voor investeringen in het klimaat, die deels moeten worden bekostigd door inkomsten uit belastingverhogingen.

Beleidsvergadering

De Federal Reserve publiceert woensdag de notulen van de laatste beleidsvergadering. De Amerikaanse centralebankenkoepel is de rentes de laatste tijd agressief aan het verhogen om daarmee de hoge inflatie te beteugelen. In juli bleek de geldontwaarding in de VS minder dan verwacht. Bij de afgelopen twee rentebesluiten werd de rente met stevige stappen van 0,75 procentpunt opgeschroefd. Nu de inflatie lijkt af te koelen, zou de Fed bij het volgende rentebesluit in september mogelijk de rente wat minder sterk kunnen verhogen.

Qua macro-economische cijfers zal de aandacht de komende week ook uitgaan naar het rapport over het Duitse economische sentiment. Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert op zijn beurt voorlopige cijfers over de economische groei in het tweede kwartaal in Nederland. Ook worden nieuwe Europese groeicijfers bekendgemaakt.

Vanuit het buitenland volgen verder nog cijfers van grote Amerikaanse winkelbedrijven als Walmart, Macy’s, Kohl’s en Target. Ook de olie-en gassector kan op belangstelling van beleggers rekenen na de publicatie van de halfjaarcijfers van het Saudische staatsbedrijf Saudi Aramco, het grootste olieconcern ter wereld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.

Afbeelding

Dode en gewonde door ongeluk op A6

Een 20-jarige automobilist uit Utrecht is om het leven gekomen door een verkeersongeval op de A6. Een eveneens 20-jarige bijrijder raakte gewond bij het ongeval waarbij de personenauto vrijdag rond middernacht op de A6 in botsing kwam met een vrachtwagen.