Voorman Federatie Indische Nederlanders stapt op om herdenking

Nieuws
Hans Moll, de voorzitter van de Federatie Indische Nederlanders (FIN), legt per direct zijn functie neer. Aanleiding is de invulling van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945, die maandagavond plaatsvindt.
anp
zondag 14 augustus 2022 om 15:51 aangepast 21:51
Afbeelding
beeld anp

Bij die gelegenheid zal de ambassadeur van Indonesië, Mayerfas, bij het Indisch Monument een krans leggen, direct na premier Rutte. Deze prominente plaats van de diplomaat in het herdenkingsprogramma stuit op fel verzet van de FIN. Volgens haar moet Indonesië eerst excuses maken voor "de betrokkenheid van Indonesië bij de bersiap", doelend op de periode na de oorlog waarin Indonesische vrijheidsstrijders vochten voor onafhankelijkheid en daarbij geweld niet schuwden. Ze zouden duizenden doden onder (Indische) Nederlanders op hun geweten hebben.

Volgens de FIN "ontkent, bagatelliseert of vergoelijkt Indonesië haar rol tot op de dag van vandaag" en worden "Indonesische oorlogsmisdadigers ieder jaar in Indonesië als helden geëerd". Zolang de ambassadeur daarvoor geen verontschuldigingen aanbiedt, is zijn prominente aanwezigheid ongepast, aldus de FIN. Ze vindt dat het bestuur van de Nationale Herdenking is gezwicht "voor intimidatie en geweld van een klein groepje radicale activisten".

Aftredend voorzitter Moll geeft volgens de federatie "de fakkel door aan mensen die nog de moed, kracht en het doorzettingsvermogen hebben zich tegen deze zijns inziens heilloze ontwikkeling te verzetten".

Op 15 augustus worden alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht, maandag voor het eerst in de avond. De Japanse capitulatie op 2 september 1945 was het formele einde van de Tweede Wereldoorlog.

De Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 wil niet reageren op het opstappen van Moll en zijn kritiek op de herdenking. "Het programma is natuurlijk niet op korte termijn besloten. We hebben goed nagedacht over hoe we het zouden doen en hoe we het naar buiten zouden brengen", is het enige dat een woordvoerder van de stichting er over kwijt wil.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

D66: mensen binnen 3 jaar verlossen van problematische schulden

Mensen met problematische schulden moeten binnen drie jaar verlost zijn van hun schulden. Dat plan dient D66 dinsdag in bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.