Rondzwervende walrus Freya afgemaakt

Nieuws
Noorwegen heeft de rondzwervende en kattenkwaad uithalende walrus Freya laten afmaken. Het dier, dat vorig jaar nog voor de Nederlandse kust zwom, werd permanent belaagd door nieuwsgierige mensen. De autoriteiten hadden al gewaarschuwd haar in te laten slapen omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten. Freya zelf zou overmatig stress ervaren door alle belangstelling.
anp
zondag 14 augustus 2022 om 13:18 aangepast 18:07
Afbeelding
beeld anp

De Nederlandse natuurorganisatie SOS Dolfijn noemt het bericht dat Freya is afgemaakt ongelofelijk. "Er waren nog tal van opties om de situatie weer veilig te krijgen. Handhaven, tijdelijk zwemverbod instellen, verjagen….", twittert SOS Dolfijn.

Volgens de Noorse autoriteiten zijn alle mogelijke oplossingen zorgvuldig onderzocht. Ze kwamen tot de conclusie dat ze "het welzijn van het dier met geen van de beschikbare middelen konden garanderen", aldus een woordvoerder.

De jonge Freya, die ongeveer 600 kilo woog, had ook gevaarlijk kunnen worden. Het was hetzelfde dier dat vorig jaar nog uitrustte op een Nederlandse onderzeeër. Ze zwom een tijdje rond voor de Nederlandse kust, en lag toen op de onderzeeër Zr.Ms. Dolfijn van de Walrusklasse. De walrus werd dit jaar opnieuw een publiekslieveling. Het dier klom in een fjord bij de Noorse hoofdstad Oslo op bootjes die dat soms niet overleefden.

Meestal leven walrussen, die gelden als roofdieren, in het noordpoolgebied.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..