Ex-president Afghanistan jaar na coup: bevolking verliest hoop

Nieuws
De Afghaanse ex-president Ashraf Ghani denkt dat Afghanen onder het bewind van de Taliban hun hoop verliezen. Dat staat in een interview in de Duitse krant Bild am Sonntag, een dag voordat de moslimextremisten precies een jaar weer aan de macht zijn.
anp
zondag 14 augustus 2022 om 12:43
Afbeelding
beeld anp

Ghani vindt dat de Taliban ‘wreder’ zijn dan toen ze van 1996 tot 2001 over Afghanistan heersten. Hij verwacht dat miljoenen mensen het land zullen ontvluchten, omdat ze steeds minder het gevoel hebben ‘erbij te horen’. De politicus wijst naar de problemen die zijn ontstaan sinds de staatsgreep, bijvoorbeeld de grote voedseltekorten. Ook zegt hij dat het gezondheidsstelsel aan het instorten is.

Volgens Ghani worstelt Afghanistan met ‘trauma’, ‘een gevoel van verwoesting’. Hij vindt dat in het land een politiek proces moet komen dat ervoor zorgt dat Afghanistan stabiliteit bereikt ‘in plaats van in een eindeloze burgeroorlog terecht te komen. Na 44 jaar aanhoudend geweld hebben de mensen in Afghanistan er genoeg van dat hun land een slagveld is.’

De politicus vluchtte zelf naar het buitenland toen de hoofdstad Kabul werd ingenomen en woont nu in Abu Dhabi. Hij zei eerder dat vluchten de enige manier was om ‘bloedvergieten’ te voorkomen. De grote afstand tussen hem en de Afghaanse bevolking noemt hij ‘pijnlijk’. De oud-president laat weten graag ooit te willen terugkeren naar Afghanistan.

Door te vluchten heeft Ghani naar eigen zeggen de Afghaanse bevolking niet in de steek gelaten. Dat de Oekraïense president Volodimir Zelenski na het uitbreken van een oorlog in Oekraïne is gebleven, is volgens Ghani geen kwestie van wel of geen moed hebben. Ghani meent dat hij zou zijn gebleven als het mogelijk was, maar dat dit niet kon omdat ‘niemand samen met mij wilde vechten’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gouverneur: massagraf gevonden in op Russen heroverde stad Lyman

In de recent op de Russen heroverde plaats Lyman in het oosten van Oekraïne is volgens de lokale autoriteiten een massagraf gevonden. Volgens gouverneur Pavlo Kirilenko is onduidelijk hoeveel lichamen zich in het graf bevinden.

Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.