WOII-herdenking bij Indische plaquette in de Tweede Kamer

Nieuws
Bij de Indische plaquette in het Tweede Kamergebouw wordt zondag het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Jan Anthonie Bruijn en Vera Bergkamp, leggen een krans voor iedereen die in voormalig Nederlands-Indië is omgekomen tijdens de Japanse bezetting.
anp
zondag 14 augustus 2022 om 05:25
Afbeelding
beeld anp

Bergkamp en Thom de Graaf, voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945, houden voor de kranslegging een toespraak bij de Indische plaquette, die in 1985 is onthuld voor de slachtoffers uit Nederlands-Indië. De Tweede Wereldoorlog eindigde daar niet op 5 mei, maar op 15 augustus 1945, toen Japan de capitulatie tekende. Omdat de Tweede Kamer gerenoveerd wordt, is de plaquette meeverhuisd naar het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg.

De kranslegging in de Tweede Kamer is ieder jaar op de dag voor de landelijke herdenking. Maandag zijn beide voorzitters samen met onder anderen premier Mark Rutte ook aanwezig bij de ceremonie bij het Indisch Monument in Den Haag. Die herdenking is voor het eerst ‘s avonds om meer televisiekijkers te trekken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..