NYT: geheime documenten waren volgens team Trump al overhandigd

Nieuws
Het team van de Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft eerder tegenover justitie beweerd dat alle vertrouwelijke documenten in zijn buitenhuis in Florida al aan de overheid waren overgedragen. Een van zijn advocaten heeft begin juni een verklaring ondertekend waarin stond dat alles was overhandigd, meldt The New York Times op basis van vier bronnen.
anp
zaterdag 13 augustus 2022 om 21:14
Afbeelding
beeld anp

Die verklaring werd opgesteld na een bezoek van een topfunctionaris van het ministerie van Justitie aan Mar-a-Lago in Florida. Hij sprak daar met twee advocaten van Trump over het overdragen van de vertrouwelijke documenten die de ex-president vanuit het Witte Huis had meegenomen. De topambtenaar zou daar ook zijn vertrokken met documenten die vertrouwelijk waren.

Volgens The New York Times toont de verklaring van de advocaat aan dat het team van Trump mogelijk niet altijd open en eerlijk is geweest tegenover justitie. Bij de inval van de FBI begin deze week in Mar-a-Lago zijn meerdere documenten aangetroffen die als ‘topgeheim’ waren gemarkeerd.

Heksenjacht

De Amerikaanse krant stelt dat de verklaring ook een aanwijzing is waarom Trump mogelijk de rechtsgang heeft belemmerd, zoals was aangegeven in het huiszoekingsbevel. Het document werpt ook nieuw licht op het besluit om uiteindelijk de woning van de oud-president binnen te vallen, nadat er maanden van gesprekken met het team van Trump aan voorafgingen.

Een woordvoerder van Trump bekritiseert in een reactie de actie van de FBI en noemt het een ‘ongekende en onnodige inval’. Ook zegt hij dat die deel uitmaakt van de door de ‘Democraten opgezette heksenjacht’ jegens Trump.

De oud-president verklaarde vrijdag dat alle documenten in Mar-a-Lago niet meer geheim waren, omdat ze eerder al waren vrijgegeven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Krant: Amerikaanse staat Indiana klaagt TikTok aan

De Amerikaanse staat Indiana sleept TikTok voor de rechter vanwege het overtreden van regels die de veiligheid van kinderen op sociale media moeten waarborgen, meldt de New York Times.

Afbeelding

Tesla bij grootste verliezers op afwachtend Wall Street

Tesla heeft woensdag ingeleverd op een twijfelend Wall Street. Nu de Chinese overheid de coronamaatregelen in het land heeft versoepeld, probeert de fabrikant van elektrische auto’s steviger voet aan de grond te krijgen in China.

Afbeelding

EW: gastgezin ontheemde Oekraïners ‘Nederlander van het Jaar’

‘Het gastgezin dat ontheemden uit Oekraïne opving’ is door Elsevier Weekblad (EW) uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar 2022, zo werd woensdag bekendgemaakt.

Afbeelding

Commissie die minister over nieuwe notarissen adviseert stapt op

Een commissie die minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) adviseert over kandidaat-notarissen, is in november opgestapt. Dat heeft een woordvoerder van Weerwinds ministerie bevestigd na een bericht van NRC.

Afbeelding

Kamer blijft sceptisch over reorganisatie bij Landelijke Eenheid

De Tweede Kamer is en blijft sceptisch over de plannen voor een ingrijpende reorganisatie van de Landelijke Eenheid, het grootste onderdeel van de politie.

Afbeelding

Koning kijkt vrijdag niet naar Oranje vanwege feestje Amalia

Koning Willem-Alexander en zijn gezin kijken vrijdagavond niet naar de kwartfinale van het WK in Qatar waarin het Nederlands elftal tegen Argentinië speelt. Dat heeft hij woensdag laten weten in een kort gesprek met Shownieuws.