Dader neersteken Salman Rushdie verdacht van poging tot doodslag

Nieuws
De 24-jarige Hadi Matar wordt verdacht van mishandeling en poging tot doodslag voor het neersteken van schrijver Salman Rushdie. "Hij is gisteravond aangeklaagd op basis van deze verdenkingen en zonder borgtocht in voorlopige hechtenis genomen", meldt het Openbaar Ministerie van Chautauqua.
anp
zaterdag 13 augustus 2022 om 17:52 aangepast 23:34
Afbeelding
beeld anp

In die plaats in het westen van de staat New York werd Rushdie vrijdag tijdens een lezing neergestoken. De 75-jarige Rushdie liep meerdere verwondingen op. Volgens CNN gaat het om drie steekwonden in de nek, vier steekwonden in z'n buik, een in z'n borst, een in z'n oog en een snijwond op z'n been. De auteur ligt in het ziekenhuis aan de beademing en volgens de openbaar aanklager in de regio raakt hij mogelijk zijn rechteroog kwijt. Matar werd vlak na het steekincident aangehouden.

De verdachte wordt officieel aangeklaagd voor "poging tot tweedegraads moord", hetgeen inhoudt dat hij volgens het OM bewust iemand wilde doden, maar zonder voorbedachten rade. In Nederland zou dat neerkomen op poging tot doodslag. Als hij hiervoor schuldig wordt bevonden, kan hij in New York tot 25 jaar gevangenisstraf krijgen.

Motief

Matar zegt zelf onschuldig te zijn. Dat heeft zaterdag een advocaat van hem tegenover de rechter verklaard. De verdachte was ook op de zitting aanwezig.

Over het motief van de dader is nog niets duidelijk. De politie en het OM doen daar verder onderzoek naar. Op basis van de uitkomsten daarvan kunnen de aanklachten eventueel worden verzwaard.

Fatwa

Vermoed wordt dat de aanval iets te maken heeft met het doodvonnis ('fatwa') dat eind jaren tachtig door de Iraanse ayatollah Khomeini over Rushdie is uitgesproken na verschijning van zijn boek De duivelsverzen. Het werk wordt door veel moslims als godslasterlijk gezien. Volgens bronnen binnen het politieonderzoek heeft de verdachte zich eerder positief uitgelaten over sjiitisch extremisme.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.