Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

Nieuws
De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.
anp
vrijdag 12 augustus 2022 om 18:13
Afbeelding
beeld anp

Nieuwe cijfers over de Amerikaans inflatie wakkerden eerder deze week de hoop aan dat de Federal Reserve de rente minder fors hoeft te verhogen. Analisten waarschuwen echter dat voorzichtigheid nog altijd geboden is, omdat er veel tegenstrijdige signalen zijn over de economie en inflatie. Verder reageerde de markt op een meevallende krimp van de Britse economie in het tweede kwartaal.

De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen vrijdag tot 0,7 procent. In Amsterdam ging de MidKap, de index voor de middelgrote fondsen, verder met 0,5 procent omhoog tot 979,38 punten. De AEX-index aan het Damrak bleef wel steken rond de slotstand van een dag eerder, op 725,76 punten.

Ahold Delhaize

Dat laatste kwam onder meer doordat supermarktconcern Ahold Delhaize ex dividend noteerde. Dat betekent dat het aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de afgelopen periode. Daardoor ging de beurswaarde van het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn bijna 3 procent omlaag.

NN Group zakte 0,5 procent. De verzekeraar leverde een dag eerder al 5,5 procent in na tegenvallende resultaten. Aegon was juist opnieuw een sterke stijger in de hoofdindex. De verzekeraar won donderdag al bijna 9 procent dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers en kreeg er nog eens bijna 1 procent bij na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg.

Chipfondsen ASML en Besi hoorden eveneens bij de winnaars met plussen tot 0,8 procent, al leverde branchegenoot ASMI wel 0,3 procent in. Apple heeft naar verluidt zijn leveranciers gevraagd minstens evenveel iPhones te produceren als vorig jaar. Het Amerikaanse techconcern lijkt daarmee te rekenen op een aanhoudend sterke vraag naar zijn smartphones, ondanks dat de consumentenuitgaven onder druk staan door de hoge inflatie.

Novartis

Elders in Europa trok Novartis de aandacht. De Zwitserse farmaceut daalde meer dan 1 procent na berichten dat twee kinderen zijn overleden aan acuut leverfalen na behandeling met Novartis’ gentherapie-medicijn Zolgensma.

De euro was 1,0257 dollar waard, tegen 1,0338 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent goedkoper op 92,73 dollar per vat. Brentolie kostte 1,2 procent minder op 98,38 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.