Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

Nieuws
De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.
anp
vrijdag 12 augustus 2022 om 18:13
Afbeelding
beeld anp

Nieuwe cijfers over de Amerikaans inflatie wakkerden eerder deze week de hoop aan dat de Federal Reserve de rente minder fors hoeft te verhogen. Analisten waarschuwen echter dat voorzichtigheid nog altijd geboden is, omdat er veel tegenstrijdige signalen zijn over de economie en inflatie. Verder reageerde de markt op een meevallende krimp van de Britse economie in het tweede kwartaal.

De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen vrijdag tot 0,7 procent. In Amsterdam ging de MidKap, de index voor de middelgrote fondsen, verder met 0,5 procent omhoog tot 979,38 punten. De AEX-index aan het Damrak bleef wel steken rond de slotstand van een dag eerder, op 725,76 punten.

Ahold Delhaize

Dat laatste kwam onder meer doordat supermarktconcern Ahold Delhaize ex dividend noteerde. Dat betekent dat het aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de afgelopen periode. Daardoor ging de beurswaarde van het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn bijna 3 procent omlaag.

NN Group zakte 0,5 procent. De verzekeraar leverde een dag eerder al 5,5 procent in na tegenvallende resultaten. Aegon was juist opnieuw een sterke stijger in de hoofdindex. De verzekeraar won donderdag al bijna 9 procent dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers en kreeg er nog eens bijna 1 procent bij na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg.

Chipfondsen ASML en Besi hoorden eveneens bij de winnaars met plussen tot 0,8 procent, al leverde branchegenoot ASMI wel 0,3 procent in. Apple heeft naar verluidt zijn leveranciers gevraagd minstens evenveel iPhones te produceren als vorig jaar. Het Amerikaanse techconcern lijkt daarmee te rekenen op een aanhoudend sterke vraag naar zijn smartphones, ondanks dat de consumentenuitgaven onder druk staan door de hoge inflatie.

Novartis

Elders in Europa trok Novartis de aandacht. De Zwitserse farmaceut daalde meer dan 1 procent na berichten dat twee kinderen zijn overleden aan acuut leverfalen na behandeling met Novartis’ gentherapie-medicijn Zolgensma.

De euro was 1,0257 dollar waard, tegen 1,0338 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent goedkoper op 92,73 dollar per vat. Brentolie kostte 1,2 procent minder op 98,38 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse filmmaker Wolfgang Kohlhaase (91) overleden

De Duitse regisseur Wolfgang Kohlhaase is op 91-jarige leeftijd overleden. De filmmaker was een van de bekendste en meest productieve scenarioschrijvers van de voormalige DDR. Hij maakte onder meer de films Solo Sunny en Berlin - Ecke Schönhauser.

Afbeelding

Farmers Defence Force: onteigening moet van tafel

‘De onteigening van boeren moet van tafel. De gedwongen uitkoping laten wij niet gebeuren.’ Dat zegt voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) woensdagavond na een bijeenkomst van de actiegroep in Nijkerk.

Afbeelding

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens Japan en Zuid-Korea gaat het mogelijk om een ballistische raket.

Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.