Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

Nieuws
Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.
anp
vrijdag 12 augustus 2022 om 16:24 aangepast 17:32
Afbeelding
beeld anp

Het is nog niet duidelijk wanneer de vakbonden precies actiedagen gaan aankondigen. Een woordvoerder van FNV noemde de kans op stakingen groot, maar daarover wordt binnenkort nog een definitief besluit genomen. Volgens CNV is de actiebereidheid onder NS-personeel groot. "Zowel rijdend personeel als medewerkers in het onderhoud, op kantoor, de stations en bijvoorbeeld planners, willen nu eindelijk weleens gewaardeerd worden door hun werkgever."

De vakbonden onderhandelen al enige tijd met de NS, maar komen er maar niet uit. Het laatste bod van de NS werd door een ruime meerderheid van de achterban bij de vakbonden afgewezen.

Praktisch niet uitvoerbaar

De NS gaf eerder op vrijdag aan het gesprek te willen voeren, omdat er voldoende aanknopingspunten zijn voor verdere onderhandelingen, maar ingaan op de eisen in het ultimatum kan volgens de spoorvervoerder niet. NS stelt dat alle looneisen van de bonden tot een salarisverhoging van ruim 20 procent zouden leiden. Ook zouden sommige voorstellen praktisch niet uitvoerbaar zijn.

De vakbonden moeten door de afwijzing van NS "concluderen dat acties rechtmatig zullen zijn", zo hebben ze volgens FNV aan de NS laten weten.

Deur staat open

Een NS-woordvoerder zegt dat de deur wat het spoorbedrijf betreft nog altijd openstaat voor gesprekken. Of er een rechtszaak komt, kon hij nog niet zeggen. Daarvoor wil de NS eerst goed nagaan wat er precies in de verklaringen van de vakbonden staat. "Voor ons is nu is het belangrijkste dat we weer om tafel gaan."

Een van de belangrijkste eisen van de vakbonden is de invoering van de automatische prijscompensatie (APC) voor alle salarissen. Die moet de stijgende kosten van levensonderhoud compenseren. Ook vragen de bonden om een eenmalige uitkering van 600 euro op basis van een voltijdbaan. Daarnaast willen ze "gezonde roosters" die de werkdruk verlichten nu de NS met een personeelstekort zit. Dat zou moeten helpen om vacatures ingevuld te krijgen en leegloop te voorkomen, zo betoogde FNV eerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

D66: mensen binnen 3 jaar verlossen van problematische schulden

Mensen met problematische schulden moeten binnen drie jaar verlost zijn van hun schulden. Dat plan dient D66 dinsdag in bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.