Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

Nieuws
Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.
anp
vrijdag 12 augustus 2022 om 16:24
Afbeelding
beeld anp

Het is nog niet duidelijk wanneer de vakbonden precies actiedagen gaan aankondigen. Een woordvoerder van FNV noemde de kans op stakingen groot, maar daarover wordt binnenkort nog een definitief besluit genomen. Volgens CNV is de actiebereidheid onder NS-personeel groot. "Zowel rijdend personeel als medewerkers in het onderhoud, op kantoor, de stations en bijvoorbeeld planners, willen nu eindelijk weleens gewaardeerd worden door hun werkgever."

De vakbonden onderhandelen al enige tijd met de NS, maar komen er maar niet uit. Het laatste bod van de NS werd door een ruime meerderheid van de achterban bij de vakbonden afgewezen.

Praktisch niet uitvoerbaar

De NS gaf eerder op vrijdag aan het gesprek te willen voeren, omdat er voldoende aanknopingspunten zijn voor verdere onderhandelingen, maar ingaan op de eisen in het ultimatum kan volgens de spoorvervoerder niet. NS stelt dat alle looneisen van de bonden tot een salarisverhoging van ruim 20 procent zouden leiden. Ook zouden sommige voorstellen praktisch niet uitvoerbaar zijn.

De vakbonden moeten door de afwijzing van NS "concluderen dat acties rechtmatig zullen zijn", zo hebben ze volgens FNV aan de NS laten weten.

Deur staat open

Een NS-woordvoerder zegt dat de deur wat het spoorbedrijf betreft nog altijd openstaat voor gesprekken. Of er een rechtszaak komt, kon hij nog niet zeggen. Daarvoor wil de NS eerst goed nagaan wat er precies in de verklaringen van de vakbonden staat. "Voor ons is nu is het belangrijkste dat we weer om tafel gaan."

Een van de belangrijkste eisen van de vakbonden is de invoering van de automatische prijscompensatie (APC) voor alle salarissen. Die moet de stijgende kosten van levensonderhoud compenseren. Ook vragen de bonden om een eenmalige uitkering van 600 euro op basis van een voltijdbaan. Daarnaast willen ze "gezonde roosters" die de werkdruk verlichten nu de NS met een personeelstekort zit. Dat zou moeten helpen om vacatures ingevuld te krijgen en leegloop te voorkomen, zo betoogde FNV eerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.

Afbeelding

Biden bezoekt Florida na verwoestende orkaan Ian

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag een bezoek gebracht aan het door orkaan Ian getroffen gebied in de staat Florida. Hij keek samen met first lady Jill vanuit een helikopter naar de verwoestingen en beloofde hulp aan de getroffenen.

Afbeelding

Sanquin: 4 op de 5 bloeddonors hebben corona gehad

77 procent van de bloeddonoren heeft inmiddels een coronabesmetting doorgemaakt. Dat meldt Sanquin op basis van de nieuwste meting onder Nederlandse bloeddonors. Onder jonge mensen tussen 18 en 25 jaar is zelfs 90 procent besmet geweest.

Afbeelding

Poolse miljoenenboete voor ING om antiwitwasaanpak

ING moet in Polen een boete van omgerekend 4,6 miljoen euro betalen. De bank zou zich in de periode tussen 2014 en 2020 niet gehouden hebben aan de regels omtrent antiwitwasbeleid. Dat bevestigde een woordvoerder van ING na berichtgeving door NRC.

Afbeelding

Leden Farmers Defence Force kritisch op stikstofadvies van Remkes

Leden van Farmers Defence Force (FDF) reageren kritisch op het stikstofadvies van Remkes. Vooral de (verplichte) uitkoopregeling zit hen totaal niet lekker. ‘Ze zijn niet goed in Den Haag.