Nederlandse bedrijven zien kansen door klimaatwet president Biden

Nieuws
Nederlandse bedrijven die actief zijn in de hernieuwbare energie verwachten opdrachten te krijgen dankzij de nieuwe klimaatwet van de Amerikaanse president Joe Biden. Dat zeggen bedrijven zoals elektrische bussenbouwer Ebusco, ingenieursbureau Arcadis en SIF, bouwer van funderingen voor windmolenparken, zogeheten monopiles.
anp
vrijdag 12 augustus 2022 om 15:56
Afbeelding
beeld anp

Het wetgevingspakket omvat in totaal 430 miljard dollar. Tot 2030 is zo’n 370 miljard dollar daarvan beschikbaar voor investeringen in het klimaat. Naar verwachting wordt de wet vrijdag goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden in Washington.

Arcadis, dat al ingenieurs- en advieswerk in de VS verricht, ziet meer kansen voor bijvoorbeeld collectieve energiesystemen. ‘Dat bespreken we met de stad New York. Amerika is een ieder-voor-zichland, maar dit zijn grotereschaaloplossingen voor energie. Dat kunnen wij als BV Nederland, omdat we al een tijd voorlopen’, zegt Frank Goossensen, wereldwijd commercieel directeur water, milieu en energie bij Arcadis.

Grote sprong voorwaarts

SIF noemt de wet een ‘grote sprong voorwaarts’ en verwacht aan de oostkust van de VS actief te kunnen worden. ‘Daar zijn de ambities groter dan wat er tot op heden in Europa is geïnstalleerd aan windmolenparken in totaal’, zegt topman Fred van Beers. De westkust is meer geschikt voor drijvende parken, zegt hij. SIF zoekt nog een industriële partij die wil investeren en ook de lokale politiek en arbeidsmarkt goed kent. Een nieuwe fabriek kost al gauw ‘enkele honderden miljoenen dollars’. Om de fabriek rendabel te krijgen, zou SIF zo’n twee projecten per jaar moeten krijgen, schat Van Beers.

Ook wacht de VS nog een ‘grote opgave’ in de uitrol van de infrastructuur voor elektrische auto’s, zegt Goossensen. Arcadis werkt hiervoor al samen met grote energiebedrijven in de VS.

Volgens laadpaalproducent Allego, beursgenoteerd in New York, kan die infrastructuur ook nog anders ingezet worden. ‘Met elektrische voertuigen kun je lokale energienetwerken creëren. Als je een blackout krijgt, die in de VS nogal eens voorkomen, kun je bijvoorbeeld met je auto je huis van elektriciteit voorzien. In Nederland zijn we heel goed bezig op dit gebied’, zegt een woordvoerder.

Rijdende batterij

Ebusco verwacht ook dat elektrische bussen als ‘rijdende batterij, dus als opslag van energie’, gebruikt kunnen worden, vertelt topman Peter Bijvelds. De komende jaren staat de bouw van één fabriek op de planning, waar jaarlijks 500 bussen van de band moeten rollen. Ebusco mikt op zowel stadsbussen voor de korte afstand, als op bussen voor de lange afstand. Van concurrentie denkt Ebusco weinig last te krijgen, omdat Europa al langer voorloopt op de VS op het gebied van elektrificatie, aldus de topman.

Van het totaalbedrag verwacht Arcadis dat een kwart relevant is voor Nederlandse bedrijven. ‘Denk ook aan chipmachinemaker ASML en autofabrikant VDL, die in dat hele klimaatcluster bezig zijn’, zegt Goossensen. De belangrijkste hobbel is of de VS voldoende personeel hebben om de plannen uit te voeren, zegt hij. Wel verwacht Arcadis dat de plannen zorgen voor ‘aantrekkingskracht’ voor personeel uit andere sectoren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..