CU-leider Segers: kabinet moet prijsstijgingen extra compenseren

Nieuws
Coalitiepartij ChristenUnie vindt dat het kabinet in de nieuwe begroting "extra stappen" moet zetten om de stijgende prijzen te compenseren. Dat stelt fractievoorzitter Gert-Jan Segers. Het kabinet heeft dit jaar weliswaar veel geld uitgetrokken om de prijsstijgingen van onder meer energie en brandstof te dempen, maar veel van die compensatiemaatregelen gelden alleen dit jaar.
anp
vrijdag 12 augustus 2022 om 14:12
Afbeelding
beeld anp

"Het kabinet zal in de nieuwe begroting dus extra stappen moeten zetten. Want nu komt het erop aan te laten zien dat we solidair zijn met elkaar. Ook als coalitie moeten we daarover keuzes maken", twittert Segers. Hij begrijpt de oproep vanuit de oppositie om komende week al een Kamerdebat te houden over aanvullende inkomensondersteunende maatregelen, maar steunt het verzoek niet.

"Zonder nieuwe cijfers over de koopkracht en zonder nieuwe kabinetsvoorstellen, zou dat een onmachtig debat worden dat niemand echt verder helpt", zegt Segers. Hij vindt het beter om in september "over echte plannen" met elkaar in debat te gaan. "En nog beter om ook echt te helpen waar de nood - zeker komende winter - het hoogst wordt."

Spoeddebat

Ook de overige drie coalitiepartijen VVD, D66 en CDA steunen het verzoek tot spoeddebat van PVV-fractievoorzitter Geert Wilders over de stijgende prijzen niet. Wilders diende dat verzoek donderdag in. In dat extra debat, waarvoor de Kamer terug zou moeten keren van reces, wilde Wilders "extra inkomensondersteunde maatregelen voor gewone mensen" afdwingen.

SP-leider Lilian Marijnissen heeft geen goed woord over voor de blokkade van de coalitie. "Waar in andere landen volop crisismaatregelen worden genomen, profiteurs van de crisis extra belasting moeten betalen en energiebedrijven genationaliseerd worden, kijkt dit kabinet weg. Onverantwoord."

Nieuwe ramingen

Caroline Van der Plas (BBB) laakt het argument van de coalitie dat de Kamer moet wachten op cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) over de koopkrachtontwikkeling en de kabinetsvoorstellen. "Veel Nederlanders kunnen niet wachten", zegt ze op twitter.

Het CPB komt volgende week vrijdag met nieuwe ramingen over onder meer de koopkrachtontwikkeling voor volgend jaar. Die vormen de basis voor de onderhandelingen over de begroting voor volgend jaar en eventuele koopkrachtmaatregelen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Acht mensen gearresteerd wegens diefstal werk Banksy in Kiev

Acht mensen zijn gearresteerd wegens hun poging een muurschildering van Banksy in een voorstad van Kiev te stelen. De Oekraïense autoriteiten lieten weten dat het kunstwerk van de Britse graffitiartiest nog in goede staat verkeert. De verdachten zijn tussen de 27 en 60 jaar.

Afbeelding

WSJ: Apple maakt plannen om productie uit China te verplaatsen

Techconcern Apple wil zijn toeleveringsketen beter spreiden. De maker van onder meer de populaire iPhones gaat in China, waar de meeste van zijn producten worden gemaakt, gebukt onder strenge coronamaatregelen en protesten die de productie in de weg zitten.

Afbeelding

Lange Frans teruggekeerd op YouTube

Lange Frans is teruggekeerd op YouTube, heeft de rapper zaterdag via Twitter bekendgemaakt. Zijn YouTube-account werd in oktober 2020 en januari 2021 door YouTube verwijderd.

Afbeelding

Kremlin niet akkoord met olieprijsplafond

Rusland ‘zal niet akkoord gaan’ met een prijsplafond dat door de landen van de G7 en hun bondgenoten wordt opgelegd voor Russische olie. Dat meldden Russische staatsnieuwsagentschappen, die een verklaring van het Kremlin citeerden.

Afbeelding

EU: Twitter riskeert boete of ban bij niet naleven regels

Sociale-mediabedrijf Twitter kan een boete krijgen of helemaal worden verbannen als het zich niet aan de Europese regels houdt. Dat zei EU-commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton, die sprak met Duitse en Franse journalisten.

Afbeelding

Politie vindt 813 kilo vuurwerk in Westerhaar-Vriezenveensewijk

De politie heeft vrijdag bij een woning in het Twentse dorp Westerhaar-Vriezenveensewijk 813 kilo vuurwerk in beslag genomen. Er is niemand aangehouden, maar de politie laat weten een verdachte in het vizier te hebben.