Actiegroepen huisartsen boos over rol bij volgende coronaprik

Nieuws
Twee actiegroepen van huisartsen zijn boos op zorgminister Ernst Kuipers. Ze hebben hem een ‘motie van treurnis’ gestuurd over het extra werk dat zij te doen krijgen in de voorbereiding op de volgende coronavaccinatieronde, zo bevestigt een van de twee groepen na berichtgeving van het AD. ‘Het is de zoveelste keer dat huisartsen, zonder overleg, geconfronteerd worden met extra werk’, schrijven de actiegroepen ‘Help de huisarts verzuipt’ en ‘De Bevlogen Huisartsen’.
anp
vrijdag 12 augustus 2022 om 10:33
Afbeelding
beeld anp

In juli kondigde minister Kuipers aan dat alle 12-plussers vanaf half september een herhaalprik tegen het coronavirus kunnen krijgen. Naast zorgpersoneel met patiëntencontact zijn ook mensen met een hoger medisch risico als eersten aan de beurt. Huisartsen zouden die selectie moeten maken. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) liet direct na de aankondiging al weten niet blij te zijn met de gang van zaken. ‘We hadden afgesproken dat de voorwaarden, timing en proces vooraf helder zouden zijn. Nu ontstaat er onrust die niet had gehoeven.’

‘Help de huisarts verzuipt’ en ‘De Bevlogen Huisartsen’ melden nu ook boos te zijn dat Kuipers heeft ‘besloten’ dat huisartsen ‘midden in de zomerperiode tijd kunnen vrijmaken om onze patiënten, die voorrang zouden moeten krijgen bij een Covid-booster, te identificeren’. Volgens de actiegroepen is ‘het onbegrip over deze respectloze manier van doen groot. Wij willen niet meer geconfronteerd worden met werkzaamheden waarover geen overleg is geweest.’

De huisartsen willen dat de minister met onder meer de LHV in gesprek gaat om ‘te zorgen voor de juiste tijdlijnen en goede randvoorwaarden. Pas dan kunnen de huisartsen kijken op welke wijze zij een bijdrage kunnen leveren.’

Hoeveel mensen bij de twee actiegroepen zijn aangesloten, kan een van de huisartsen van ‘Help de huisarts verzuipt’ niet precies zeggen. Ze verwijst naar de besloten Facebook-groep van die actiegroep, die bijna 1600 leden heeft.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Brussel komt met regels om verpakkingsafval fors te verminderen

De Europese Unie komt met voorstellen om de berg afval van verpakkingsmaterialen te verminderen. Het gaat om het terugbrengen van de afvalberg die ontstaat door onder meer gebruikte koffiepads, boodschappentassen en wegwerpwaterflessen.

Afbeelding

Ruim 3,8 miljoen mensen zien Oranje winnen van Qatar

Het derde en laatste groepsduel van het Nederlands elftal op het WK voetbal is dinsdagmiddag door ruim 3,8 miljoen mensen bekeken. Dat is een stuk minder dan de eerste twee wedstrijden die rond de 4,3 miljoen kijkers trokken, meldt Stichting KijkOnderzoek.

Afbeelding

FT: Alibaba-oprichter Jack Ma woont al maanden in Tokio

Jack Ma, de oprichter van de Chinese webwinkel Alibaba, woont al maanden in Tokio. De Chinese miljardair was grotendeels van de radar verdwenen nadat hij gebrouilleerd was geraakt met de Chinese regering.

Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.

Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.

Afbeelding

Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.