Verzekeraar Aegon zet opmars voort in licht lagere AEX

Nieuws
Aegon zette vrijdag de opmars voort op het Damrak en won ruim 1 procent na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. De verzekeraar kreeg er donderdag al bijna 9 procent bij na goed ontvangen kwartaalcijfers. Beleggers deden het verder rustig aan nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt. Ook staakte Wall Street donderdag de rally die volgde op de meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.
anp
vrijdag 12 augustus 2022 om 09:34
Afbeelding
beeld anp

De afkoelende inflatie in de VS wakkerde de hoop aan dat de Federal Reserve de rente minder fors hoeft te verhogen. Analisten waarschuwen echter dat voorzichtigheid nog altijd geboden is, omdat er veel tegenstrijdige signalen zijn over de economie en inflatie.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 724,33 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 975,43 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,4 procent. De Londense FTSE-index won 0,2 procent ondanks een krimp van de Britse economie in het tweede kwartaal. Vooral huishoudens hielden de uitgaven scherper in de gaten door de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk.

Chipbedrijven

De Nederlandse chipbedrijven ASMI, Besi en ASML wisten niet te profiteren van positief nieuws van Apple en verloren tot 0,7 procent. Het Amerikaanse techconcern heeft naar verluidt zijn leveranciers gevraagd minstens evenveel iPhones te produceren als vorig jaar. Apple lijkt daarmee te rekenen op een aanhoudende sterke vraag naar zijn smartphone ondanks dat de consumentenuitgaven onder druk staan door de hoge inflatie.

Ahold Delhaize (min 1,9 procent) noteerde ex-dividend. Dat betekent dat het aandeel geen recht meer geeft over het dividend van de afgelopen periode. NN Group verloor 0,5 procent. De verzekeraar leverde een dag eerder al 5,5 procent in na tegenvallende resultaten.

GSK

In Londen klom GSK 3 procent en Sanofi steeg 1,5 procent in Parijs. Het Britse GSK kelderde donderdag dik 10 procent en het Franse Sanofi raakte meer dan 3 procent kwijt. Volgens analisten van Deutsche Bank hangt de farmaceuten een miljardenclaim boven het hoofd vanwege Zantac, een maagzuurremmer die mogelijk kanker kan veroorzaken. Volgens GSK en Sanofi zijn de claims echter ongegrond en beide farmaceuten zullen zich ‘krachtig’ verdedigen tegen de beschuldigingen.

De euro was 1,0314 dollar waard, tegen 1,0338 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent in prijs tot 94,24 dollar per vat. Brentolie kostte een fractie meer op 99,62 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.

Afbeelding

Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Afbeelding

Detailhandel zet meer om dankzij hogere prijzen

De detailhandel heeft in oktober 4,2 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 5,2 procent daalde.

Afbeelding

Inflatie koelt flink af in november volgens Europese meetmethode

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in november flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder. De inflatie blijft echter hoog.

Afbeelding

Opnieuw code geel in meerdere provincies wegens dichte mist

In meerdere provincies geldt woensdagochtend code geel wegens dichte mist. De waarschuwing van het KNMI is vooralsnog tot 10.00 uur van kracht in Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland, Overijssel en Friesland.

Afbeelding

MORES: Tientallen klachten over mediawereld in paar dagen

MORES, het meldpunt voor seksueel wangedrag in de entertainmentsector, heeft van zaterdag tot dinsdag vijftig nieuwe meldingen binnengekregen over misstanden in de mediawereld. Dat heeft voorzitter Janke Dekker aan het ANP laten weten.