Bondskanselier ontkent rol bij kolossaal bankschandaal in Hamburg

Nieuws
Bondskanselier Olaf Scholz heeft in gesprek met de pers weersproken ooit politieke invloed te hebben misbruikt toen hij burgemeester van Hamburg was in een schandaal rond de particuliere Hamburgse Warburg-bank. De financiële top van de gemeente Hamburg zou mogelijk een dubieuze invloed hebben gehad op de behandeling van de fraudezaak. Scholz wordt er komende week in Hamburg in een hoorzitting over aan de tand gevoeld.
anp
donderdag 11 augustus 2022 om 20:27
Afbeelding
beeld anp

De bank staat centraal in een al jaren slepend onderzoek naar een enorme internationaal georiënteerde fraude waarbij banken, topadvocaten en aandelenhandelaars systematisch dividendbelasting ontdoken en ‘te veel betaalde’ dividendbelasting terugvorderden die vaak nooit betaald was. Het geldt als het grootste belastingschandaal ooit in de Bondsrepubliek, maar de trucs werden niet alleen in Hamburg toegepast.

Met de dividendtruc, in Duitsland berucht als de affaire ‘cum-ex’, werd druk met aandelen en dividend geschoven door Europese landen, om profijt te halen uit de verschillende wetgevingen. Er werd volgens onderzoekers vooral geprobeerd nooit betaalde dividendbelasting hier of daar terug te vorderen. Dat gebeurde door de verkoop van aandelen rond de datum dat het dividend werd vastgesteld. Verkoper en koper vroegen allebei in hun land dividendbelasting terug die feitelijk maar één keer was afgedragen.

32 miljard misgelopen

De Duitse belastingdienst zou hierdoor op zijn minst bijna 32 miljard euro zijn misgelopen sinds het begin van deze eeuw, nog afgezien van de verliezen die andere Europese landen leden, met name Frankrijk, Italië, Denemarken en België. Het zou in totaal over de periode 2001-2011 om meer dan 55 miljard euro gaan.

De zaak is in Duitsland door een klokkenluider aan het licht gebracht en houdt de gemoederen bezig. De gemeente Hamburg, waar Scholz destijds burgemeester was, is ook in opspraak. De Warburg-bank deed deze zaken van 2007 tot 2011 volgens Duitse media. De belastingdienst kwam het gesjoemel bij Warburg op het spoor en eiste in 2016 om te beginnen over één belastingjaar alleen al 47 miljoen euro terug. Maar de eis werd volgens Duitse media om raadselachtige redenen snel ingetrokken. Enkele uren daarna verstuurde een financieel topambtenaar van de deelstaat en gemeente Hamburg, die eerst zelf op het terugvorderen had aangedrongen, berichten aan een vertrouweling bij de financiële afdeling van Hamburg dat ‘het duivelse plan gelukt was’ en de zaak waarschijnlijk zou verjaren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..

Afbeelding

Olieprijzen trekken aandacht in rustige beursweek

Beleggers gaan een relatief rustige week tegemoet, waarin nog amper kwartaalberichten van bedrijven op de agenda staan. Op de grondstoffenmarkten wordt daarentegen rekening gehouden met veel prijsschommelingen als nieuwe westerse beperkingen op de handel in Russische olie uitwe..