Versnelling verhuizing statushouders uit azc's loopt ver achter

Nieuws
Het aantal statushouders dat versneld vanuit een asielzoekerscentrum (azc) naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter bij de aantallen in de afspraken die het kabinet daarover heeft gemaakt. Sinds 1 juli zijn er tot nu toe slechts 3040 statushouders uit een azc naar een woning uitgestroomd, in plaats van de afgesproken 5840.
anp
donderdag 11 augustus 2022 om 20:23
Afbeelding
beeld anp

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), die het ANP heeft opgevraagd. Het gaat om cijfers tot en met 8 augustus. Het kabinet wil dat er medio augustus 7500 statushouders uit een azc zijn verhuisd naar een eigen woning.

Dit heeft het kabinet eind juni met de veiligheidsregio’s en de in de Landelijke Regietafel Migratie & Integratie vertegenwoordigde partijen afgesproken. Uit de COA-cijfers blijkt dat op dit moment slechts 52 procent van dat afgesproken aantal is gerealiseerd.

Ter Apel

Om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten en de doorstroming in asielzoekerscentra op gang te krijgen, besloot het kabinet eind juni tot versnelde uithuisplaatsing van 7500 statushouders. Dat moest in zes weken zijn verwezenlijkt. Bijna 16.000 statushouders verblijven nu noodgedwongen in een azc omdat er voor hen geen reguliere woning beschikbaar is. Daarmee stokt de doorstroming in azc's en blijft ook de situatie in Ter Apel onhoudbaar.

Die 7500 statushouders zouden via flexwoningen en bijvoorbeeld omgebouwde kantoorpanden en verpleeghuizen een eigen woning moeten krijgen, zo lichtten staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) eind juni toe.

100 miljoen euro

Het kabinet maakte daarvoor 100 miljoen euro vrij, om nog dit jaar de bouwproductie van flexwoningen te verhogen van 5000 naar 7500 en bestaande panden geschikt te maken voor bewoning. Een derde van de nieuwe flexwoningen en de tot woning getransformeerde panden worden aan statushouders of Oekraïners toegewezen, zegt een woordvoerder van De Jonge.

Die flexwoningen zijn niet alleen voor statushouders bedoeld, maar ook voor andere spoedzoekers zoals net gescheiden mensen of daklozen. Er zijn inmiddels 3100 nieuwe flexwoningen gebouwd, zegt de woordvoerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.

Afbeelding

Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar.

Afbeelding

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer.

Afbeelding

Polen gaat olie leveren aan belangrijke raffinaderij Duitsland

Duitsland en Polen hebben een overeenkomst getekend over de levering van ruwe olie via Gdansk. De olie is bestemd voor de PCK-raffinaderij in het Oost-Duitse Schwedt. Om hoeveel olie het gaat, is nog niet bekend.

Afbeelding

Politie treedt op in Amsterdam vanwege onrust na winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Dat laat een woordvoerder weten. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie riep iedereen op te vertrekken.