Brussel: EU-visa weigeren aan alle Russen niet zomaar mogelijk

Nieuws
EU-lidstaten zijn internationaal gebonden aan regels bij het toekennen van visa aan Russische burgers. De Europese Commissie waarschuwt dat er humanitaire redenen kunnen zijn waardoor Russen niet zomaar de toegang tot de EU mag worden geweigerd, inclusief voor bepaalde categorieën mensen, waaronder naaste familieleden, journalisten of Russische dissidenten.
anp
donderdag 11 augustus 2022 om 13:54
Afbeelding
beeld anp

EU-lid Letland verklaarde Rusland donderdag tot staatssponsor van terrorisme en roept andere EU-landen op het initiatief te volgen. Het betekent onder andere dat alle visa voor Russische burgers worden ingetrokken. Moskou noemt het Letse besluit ‘xenofobisch’. Eerder riepen de premiers van Finland en Estland op de afgifte van toeristenvisa aan Russen in de EU te stoppen, nadat de Oekraïense president Zelenski dat had geopperd.

Een commissiewoordvoerster wilde desgevraagd geen ‘ja of nee’ zeggen op de vraag of het dagelijks EU-bestuur het weren van Russische burgers vanwege de oorlog in Oekraïne steunt. Ze zei dat Brussel al in mei richtlijnen naar de 27 lidstaten heeft gestuurd over hoe om te gaan met visumaanvragen van Russische burgers. Elke aanvraag moet individueel worden beoordeeld. Er kunnen wel redenen zijn waarom een lidstaat een visum weigert, bijvoorbeeld omdat de persoon als een gevaar voor het land wordt beschouwd, zei ze.

Geen meerderheid

De commissie zegt in contact te staan met de lidstaten over de kwestie. Er zijn steeds meer lidstaten die willen voorkomen dat Russische burgers naar de EU reizen, maar daar lijkt vooralsnog geen meerderheid voor te zijn. Landen waar veel Russen wonen, zoals Duitsland en Spanje, vrezen dat een inreisverbod ook families zou treffen die de oorlog niet steunen.

EU-leiders spraken er schande van toen de Amerikaanse president Donald Trump in 2017 per decreet een inreisverbod instelde voor burgers uit zes landen, waaronder Iran en Libië. Ze wezen er toen op dat het niet juist was om burgers op grond van hun nationaliteit te straffen voor hun autocratische regering. Trumps opvolger Joe Biden schrapte het decreet direct op de dag van zijn inauguratie in januari 2021.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.