Scholz belooft Duitsers te helpen met hoge energierekening

Nieuws
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft beloofd met een nieuw pakket maatregelen te komen, waaronder een belastingverlichting, om mensen te helpen die worstelen met de sterk gestegen energierekeningen als gevolg van het gasconflict met Rusland. ‘Burgers kunnen erop rekenen dat we ze niet in de steek laten’, zei Scholz donderdag tegen journalisten in Berlijn.
anp
donderdag 11 augustus 2022 om 13:52
Afbeelding
beeld anp

Duitsland is in een energiecrisis beland doordat Rusland de gasleveringen aan het land steeds verder heeft verlaagd sinds de invasie van Oekraïne in februari. Als reactie op de westerse sancties tegen Rusland heeft het Russische staatsgasbedrijf Gazprom de gaslevering aan Duitsland via de pijpleiding Nord Stream 1 teruggeschroefd naar 20 procent van de capaciteit. De Duitse overheid houdt er ook rekening mee dat Moskou de gaskraan volledig dichtdraait.

De regering van Scholz heeft al subsidieprogramma’s ingevoerd voor bedrijven en huishoudens die veel last hebben van de hoge gasprijzen. Die bestonden onder meer uit extra subsidies voor verwarming, meer kinderbijslag voor huishoudens met lagere inkomens en een verlaging van de accijnzen op benzine en diesel. Ook heeft Duitsland maatregelen genomen om het gasverbruik in het land te verminderen en de gasvoorraden te vullen om de winter door te komen.

Rantsoeneren

Doordat bijna de helft van de Duitse huizen voor verwarming afhankelijk is van gas, zal Duitsland de brandstof mogelijk moeten rantsoeneren als het er niet in slaagt om voldoende reserves op te bouwen. De regering streeft naar een gasopslagcapaciteit van 95 procent in november. Momenteel zijn de opslagen voor bijna 74 procent gevuld.

Vanwege het risico op een gastekort heeft de regering ook besloten om stilgelegde kolengestookte energiecentrales weer in gebruik te nemen. Ook het verlengen van de levensduur van de resterende kerncentrales in het land staat weer op de agenda door de zorgen over een energietekort.

Duurzame energiebronnen

Scholz verklaarde tijdens zijn eerste zomerpersconferentie, een traditie die werd geïntroduceerd door zijn voorganger Angela Merkel, wel dat de energietransitie naar duurzame energiebronnen een topprioriteit van zijn regering is, en dat Duitsland zijn inspanningen om onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen niet zal vertragen.

De bondskanselier denkt niet dat de stijgende energieprijzen voor sociale onrust in het land zullen zorgen. ‘Ik denk niet dat we deze vorm van onrust in ons land zullen zien, omdat Duitsland een verzorgingsstaat is en we niemand laten vallen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

D66: mensen binnen 3 jaar verlossen van problematische schulden

Mensen met problematische schulden moeten binnen drie jaar verlost zijn van hun schulden. Dat plan dient D66 dinsdag in bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.