Forse koerssprong Aegon na resultaten, NN onderaan in AEX

Nieuws
De AEX-index heeft donderdag het hoofd boven water gehouden dankzij een forse koerssprong van Aegon. De verzekeraar leed in het tweede kwartaal een flink verlies, maar dat kwam volgens topman Lard Friese vooral door eenmalige lasten in de Verenigde Staten. Het concern presteerde ondanks de turbulente tijden goed en is ook positiever geworden over de ontwikkelingen in de rest van het jaar. Aegon was met een koerswinst van bijna 9 procent de grote winnaar bij de hoofdfondsen.
anp
donderdag 11 augustus 2022 om 12:13
Afbeelding
beeld anp

Beleggers waren echter minder tevreden over de resultaten van concurrent NN Group, die met een min van dik 2 procent de grootste daler was in de AEX. De verzekeraar had in de eerste jaarhelft last van de februaristorm die over Nederland raasde. Het nettoresultaat van de verzekeraar viel ondanks de extra schadekosten wel hoger uit, maar dat kwam vooral door de verkoop van een onderdeel afgelopen voorjaar.

De stemming op de Europese markten was enigszins terughoudend na de opmars een dag eerder. De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de plus op 725,55 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 972,68 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs bleven vrijwel vlak. Londen daalde 0,2 procent.

In de MidKap kampte postbedrijf PostNL met een adviesverlaging door KBC Securities en zakte dik 2 procent. Bij de kleinere bedrijven raakte ForFarmers 7 procent kwijt. De diervoederproducent verkocht in de eerste jaarhelft minder mengvoer doordat veel Duitse en ook Nederlandse varkenshouders zijn gestopt.

Fastned werd 9 procent meer waard. De uitbater van laadstations zag zijn laadomzet in de eerste jaarhelft bijna verdrievoudigen doordat meer mensen in elektrische auto’s rijden. De producent van elektrische bussen Ebusco, die ook met cijfers kwam, zakte daarentegen 5,5 procent.

In Frankfurt verloor Siemens 1,5 procent. Het Duitse industrieconcern leed afgelopen kwartaal voor het eerst in bijna twaalf jaar verlies en verlaagde de winstverwachting voor het hele jaar. Ceconomy zakte dik 1 procent. De Duitse eigenaar van elektronicaketen MediaMarkt merkt dat consumenten voorzichtiger zijn geworden door de hoge inflatie en kwam met tegenvallende resultaten.

De euro was 1,0335 dollar waard, tegen 1,0331 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1 procent tot 92,82 dollar. Brentolie kostte ook 1 procent meer, op 98,34 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

FT: Alibaba-oprichter Jack Ma woont al maanden in Tokio

Jack Ma, de oprichter van de Chinese webwinkel Alibaba, woont al maanden in Tokio. De Chinese miljardair was grotendeels van de radar verdwenen nadat hij gebrouilleerd was geraakt met de Chinese regering.

Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.

Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.

Afbeelding

Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Afbeelding

Detailhandel zet meer om dankzij hogere prijzen

De detailhandel heeft in oktober 4,2 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 5,2 procent daalde.

Afbeelding

Inflatie koelt flink af in november volgens Europese meetmethode

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in november flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder. De inflatie blijft echter hoog.