‘Muzikaal leger’ uit Oekraïne in Amsterdam

Nieuws
Een recent opgericht orkest van 75 Oekraïense beroepsmusici treedt donderdagavond op in het Concertgebouw in Amsterdam. Het Ukrainian Freedom Orchestra bestaat uit vluchtelingen en speciaal voor het orkest van dienstplicht vrijgestelde Oekraïners. De leden werkten in betere tijden voor podiuminstellingen in Lviv, Odessa en Kiev. Hun nieuwe gezelschap is eind vorige maand aan een wereldtournee begonnen in Warschau, waar het is opgericht.
anp
donderdag 11 augustus 2022 om 04:21
Afbeelding
beeld anp

De Canadees-Oekraïense dirigente Keri-Lynn Wilson heeft ook de leiding in Amsterdam. Zij kwam oorspronkelijk met het idee voor het orkest voor de dag: ‘We zullen strijden als soldaten van de muziek. We geven hiermee musici een stem en emotionele kracht in deze tijd’, lichtte ze eerder toe.

De Oekraïense in Amsterdam wonende pianiste Anna Fedorova soleert in het Concertgebouw. ‘Op deze manier tonen Oekraïense musici hun solidariteit. Ze laten zien hoe muziek een krachtig instrument kan zijn voor steun aan de slachtoffers en voor eenheid in de wereld in tijden van deze vreselijke oorlog’, zei Fedorova erover.

Op het programma staan onder meer Chopins Tweede pianoconcert en Dvořáks Negende symfonie.

Het orkest wordt gesteund door de regering van Oekraïne, The Metropolitan Opera in New York en de Poolse Nationale Opera. Later deze maand treedt The United Ukrainian Ballet Company op in Carré in Amsterdam. Dit gezelschap, in Nederland opgericht door Igone de Jongh en Matthijs Bongertman, wordt gevormd door dansers uit de nationale theaters van onder meer Kiev en Charkov. Het danst in Amsterdam Giselle in een nieuwe interpretatie van Alexei Ratmansky.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Volgens Japan en Zuid-Korea gaat het mogelijk om een ballistische raket.

Afbeelding

Lula krijgt opnieuw steun van afgevallen presidentskandidaat

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de race om het presidentschap een steunbetuiging ontvangen van senator Simone Tebet. Zij werd zondag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen derde en viel af.

Afbeelding

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

Afbeelding

Wall Street met kleine verliezen de handel uit

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Kort voor het einde van de sessie doken de graadmeters alsnog in het rood, waarmee de graadmeters het nalieten de ingezette prijsrally een vervolg te geven.

Afbeelding

Biden bezoekt Florida na verwoestende orkaan Ian

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag een bezoek gebracht aan het door orkaan Ian getroffen gebied in de staat Florida. Hij keek samen met first lady Jill vanuit een helikopter naar de verwoestingen en beloofde hulp aan de getroffenen.

Afbeelding

Sanquin: 4 op de 5 bloeddonors hebben corona gehad

77 procent van de bloeddonoren heeft inmiddels een coronabesmetting doorgemaakt. Dat meldt Sanquin op basis van de nieuwste meting onder Nederlandse bloeddonors. Onder jonge mensen tussen 18 en 25 jaar is zelfs 90 procent besmet geweest.