Kadaster: weinig verkopen en minder sterk gestegen huizenprijzen

Nieuws
In het tweede kwartaal zijn er minder huizen verkocht. De prijzen gingen nog wel omhoog, maar minder hard dan de afgelopen periodes. Dat meldt het Kadaster, dat zijn cijfers over de periode april tot en met juni bekendmaakte.
anp
woensdag 10 augustus 2022 om 21:30
Afbeelding
beeld anp

Er werden in die maanden 47.382 woningen verkocht, ruim 10 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De gemiddelde woning kostte in het tweede kwartaal 429.000 euro en dat was 18,4 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste drie maanden van het jaar was de prijsstijging nog 20,3 procent. Ook binnen de tweede periode vlakte de prijstoename af, waarbij de prijzen in juni 16,7 procent hoger lagen dan een jaar eerder.

Ook in het lopende kwartaal verwacht het Kadaster een verder remmend effect op zowel het aantal transacties als de huizenprijzen. Dan wordt het effect van de toegenomen hypotheekrente zichtbaar in de cijfers, laat de organisatie weten.

Gemiddelden

In Flevoland was afgelopen kwartaal de stijging van de woningprijzen het grootst, namelijk 21,7 procent. Dat komt deels doordat mensen uit Amsterdam zich daar op de markt begeven. Een op de negen verkochte woningen in Flevoland ging namelijk naar een koper uit Amsterdam. De prijsstijging in Zeeland was met 16 procent op jaarbasis het laagst.

Starters betaalden gemiddeld 356.000 euro voor een woning. Zij richtten zich op het segment van woningen tot 400.000 euro.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bouw justitieel complex Vlissingen twee jaar vertraagd

De bouw van het nieuwe justitieel complex in Vlissingen loopt twee jaar vertraging op. Dat meldt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Rusland bezorgd over opstopping olietankers bij Turkse vaarroutes

Rusland maakt zich zorgen over de opstopping van olietankers bij de belangrijke Turkse vaarroutes door de Bosporus en Dardanellen vanwege strengere Turkse regels rond verzekeringen van die schepen.

Afbeelding

Europese Commissie wil dat ouderschap in hele EU erkend wordt

EU-landen moeten ook een ongetrouwd of homostel uit andere lidstaten als ouders van hun kinderen erkennen, vindt de Europese Commissie. Ook lidstaten als Hongarije en Polen, die dat nu vaak nog weigeren.

Afbeelding

Vanaf zondag weer treinen tussen Lelystad en Dronten

De NS laat vanaf zondag weer treinen rijden tussen Lelystad en Dronten. Sinds begin september was er geen treinverkeer mogelijk op het traject door schade die ontstond na een stroomstoring.

Afbeelding

VN-chef in Oekraïne: sterke aanwijzingen voor oorlogsmisdaden

VN-mensenrechtencommissaris Volker Türk heeft na een vierdaags bezoek aan Oekraïne ‘sterke aanwijzingen’ dat sinds de Russische invasie oorlogsmisdaden zijn gepleegd in het land.

Afbeelding

Paus vergelijkt oorlog Oekraïne met Holocaust

Paus Franciscus heeft de oorlog in Oekraïne vergeleken met de Holocaust, specifiek de operatie Reinhard in Polen waarbij tot 2 miljoen mensen om het leven werden gebracht. De meeste slachtoffers waren Joods.