Zwitserland wil Oekraïne diplomatiek vertegenwoordigen in Moskou

Nieuws
Zwitserland en Oekraïne hebben na maanden onderhandelen een akkoord gesloten waarmee Zwitserland de diplomatieke taken van Kiev in de Russische hoofdstad waarneemt. Zwitserland heeft vaker deze rol als neutrale tussenpersoon in de diplomatie gekregen bijvoorbeeld als behartiger van Amerikaanse belangen in Iran sinds 1980. Zwitserse media hebben gemeld dat de deal rond is en alleen nog afhankelijk is van Russische instemming.
anp
woensdag 10 augustus 2022 om 19:57
Afbeelding
beeld anp

Rusland zou ‘niet enthousiast’ zijn volgens Zwitserse media, maar het Russische persbureau meent te weten dat het Kremlin inmiddels al heeft ingestemd. Wanneer het akkoord wordt uitgevoerd, hebben de twee oorlogvoerende landen weer een beetje diplomatiek contact en de circa twee miljoen Oekraïners in Rusland kunnen eindelijk voor bijvoorbeeld een nieuw paspoort bij iemand terecht.

De strijd tussen de twee buurlanden is feitelijk al meer dan acht jaar oud en Oekraïne riep in 2014 zijn ambassadeur in Moskou terug, nadat Rusland de Krim had ingelijfd. Het schiereiland was sinds de achttiende eeuw voor Rusland een van de belangrijkste thuishavens van de marine en in 2014 was bijna 70 procent van de bevolking etnisch Russisch. Het door Rusland georganiseerde referendum over afscheiding van Oekraïne viel dan ook eenvoudig in het voordeel van Rusland uit.

De laatste Russische ambassadeur in Kiev vertrok in 2016 en in februari dit jaar verbrak Oekraïne de diplomatieke betrekkingen met Rusland helemaal, kort na de Russische aanval. Aan de totale diplomatieke breuk tussen de twee zou een einde kunnen komen als Zwitserse diplomaten in Moskou Oekraïense belangen gaan behartigen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..