Boeing levert eerste Dreamliner af sinds mei 2021

Nieuws
De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft voor het eerst sinds mei vorig jaar een 787 Dreamliner afgeleverd. Dat de vliegtuigen weer worden vermarkt is een mijlpaal voor de onderneming die kampte met productieproblemen bij het toestel. De Amerikaanse maatschappij American Airlines nam het toestel in ontvangst. Dit jaar rekent die maatschappij in totaal op negen toestellen van het betreffende type.
anp
woensdag 10 augustus 2022 om 18:08
Afbeelding
beeld anp

Eerder stopte Boeing de levering van de Dreamliners vanwege constructiefouten. Zo zaten er fouten in de samenvoeging van delen van de romp van de kisten. Op zo’n twintig plekken werden gaten gevonden die niet goed waren opgevuld.

In de nasleep van twee fatale ongelukken met toestellen van het type 737 MAX van Boeing in 2018 en 2019 beloofde de de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA om Boeing nauwlettender in de gaten te houden. Daarbij zouden minder verantwoordelijkheden aan Boeing worden gedelegeerd bij de certificering van vliegtuigen.

Inspectie

Bij Boeing staan ongeveer 120 Dreamliners 787’s in afwachting van levering. De FAA zei dat het ‘elk vliegtuig zal inspecteren’ voordat een certificaat wordt afgegeven. Normaal gesproken delegeert de FAA de bevoegdheid voor het afgeven van certificaten aan de fabrikant.

In januari maakte Boeing bekend een last van 3,5 miljard dollar te nemen als gevolg van vertragingen in de 787-levering en concessies aan klanten. Daarbovenop was het bedrijf ook 1 miljard dollar aan abnormale productiekosten kwijt als gevolg van productiefouten en daaraan gerelateerde reparaties en inspecties.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.

Afbeelding

Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

Afbeelding

Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven.

Afbeelding

Poetin rijdt over deels beschadigde brug naar de Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een bezoek gebracht aan de brug die het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim verbindt met het Zuid-Russische vasteland.

Afbeelding

Adfact: adverteerders terughoudender rond WK dan bij EK

Adverteerders in Nederland zijn veel terughoudender met advertenties rond het WK voetbal in Qatar dan ze waren bij het EK voetbal dat in 2021 werd gehouden. Dat meldt mediaregistratiebureau Adfac, dat keek naar de weken voorafgaand aan het WK en de eerste wedstrijd.

Afbeelding

Russische aanklagers eisen 9 jaar cel tegen oorlogscriticus

De Russische oppositiefiguur Ilja Jasjin kan een jarenlange celstraf krijgen voor zijn kritiek op president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne. De aanklagers hebben negen jaar gevangenisstraf tegen hem geëist, zo staat te lezen op het Telegramkanaal van Jasjin.