Cijfers Ahold Delhaize vallen goed op Damrak

Nieuws
Supermarktconcern Ahold Delhaize was woensdag de sterkste stijger in de AEX-index op Beursplein 5. Het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn kreeg met zijn kwartaalupdate de handen van beleggers op elkaar. Vooral de verhoging van de winstverwachting deed het aandeel goed. Het concern bevestigde daarnaast de beursgang van webwinkel bol.com uit te stellen vanwege de verslechterde omstandigheden op de aandelenmarkten.
anp
woensdag 10 augustus 2022 om 17:51
Afbeelding
beeld anp

Ahold Delhaize ging de handel uit met een winst van 7,6 procent. Verder presteerden in de AEX ook vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield, chipfondsen BE Semiconductor Industries en ASM International en verlichtingsbedrijf Signify goed met winsten rond de 4 procent. Verzekeraars Aegon en NN Group, die donderdag met cijfers komen, wonnen ruim 1 procent. Telecomconcern KPN was de sterkste daler met een verlies van 1,7 procent.

De AEX-index sloot uiteindelijk met een winst van 1 procent op 724,27 punten. De MidKap won 0,9 procent tot 969,61 punten. Bij de middelgrote bedrijven sloot ABN AMRO (min 0,3 procent) na eerder hoger te hebben gestaan met verlies. De bank boekte in het tweede kwartaal ruim een vijfde meer winst dan in dezelfde periode vorig jaar.

Amerikaanse inflatie

Elders in de MidKap verloor Corbion 2,4 procent na tegenvallende resultaten van het speciaalchemieconcern. Postbedrijf PostNL verloor bijna 5 procent. Het aandeel noteerde ex-dividend. Daarnaast verlaagden analisten van Barclays hun advies op PostNL.

Ook reageerden beleggers op het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer. Vooral lagere brandstofprijzen zorgden ervoor dat de geldontwaarding in de VS vorige maand minder hoog uitviel dan een maand eerder. Het cijfer is van groot belang voor de Amerikaanse centrale bank, die bezig is de rente te verhogen om de hoge inflatie tegen te gaan.

Vestas

Deliveroo steeg dik 7 procent in Londen dankzij beter dan verwachte resultaten. De Britse maaltijd- en boodschappenbezorger liet tevens weten waarschijnlijk uit Nederland te vertrekken vanwege de te kleine marktpositie in het land. In Kopenhagen steeg Vestas krap 9 procent. De Deense windmolenfabrikant dook in het tweede kwartaal in de rode cijfers, maar handhaafde wel de verwachtingen voor het hele jaar.

De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1,2 procent. De euro was 1,0331 dollar waard, tegen 1,0226 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 90,26 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 95,90 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.

Afbeelding

Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

Afbeelding

Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven.

Afbeelding

Poetin rijdt over deels beschadigde brug naar de Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een bezoek gebracht aan de brug die het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim verbindt met het Zuid-Russische vasteland.

Afbeelding

Adfact: adverteerders terughoudender rond WK dan bij EK

Adverteerders in Nederland zijn veel terughoudender met advertenties rond het WK voetbal in Qatar dan ze waren bij het EK voetbal dat in 2021 werd gehouden. Dat meldt mediaregistratiebureau Adfac, dat keek naar de weken voorafgaand aan het WK en de eerste wedstrijd.

Afbeelding

Russische aanklagers eisen 9 jaar cel tegen oorlogscriticus

De Russische oppositiefiguur Ilja Jasjin kan een jarenlange celstraf krijgen voor zijn kritiek op president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne. De aanklagers hebben negen jaar gevangenisstraf tegen hem geëist, zo staat te lezen op het Telegramkanaal van Jasjin.