Biden: inflatie matigt, maar mensen voelen nog steeds de pijn

Nieuws
De inflatie in de Verenigde Staten toont dan wel tekenen van matiging, maar er moet nog altijd meer worden gedaan om het leven van consumenten makkelijker te maken. Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden in een reactie op het laatste inflatiecijfer in de grootste economie van de wereld.
anp
woensdag 10 augustus 2022 om 16:43 aangepast 18:30
Afbeelding
beeld anp

Vooral de lagere brandstofprijzen zorgden ervoor dat de inflatie in de VS vorige maand minder hoog uitviel dan een maand eerder. De geldontwaarding kwam in juli uit op 8,5 procent op jaarbasis, tegen 9,1 procent in juni. Dat was toen het hoogste niveau in ruim veertig jaar. Het cijfer is van groot belang voor de Amerikaanse centrale bank, die bezig is de rente te verhogen om de hoge inflatie tegen te gaan.

"We zien enkele tekenen dat de inflatie misschien begint te matigen", zei Biden in een reactie. "Maar mensen hadden nog steeds pijn."

Voedselprijzen

Zo blijkt uit de data dat onder andere de prijzen voor voedsel sterk stijgen. De totale voedselprijzen stegen met bijna 11 procent op jaarbasis. Daarmee was sprake van de grootste stijging sinds 1979. Prijzen voor voedingsmiddelen zoals granen en bepaalde zuivelproducten stegen nog nooit zo hard jaar op jaar. Ook eten buitenshuis werd flink duurder.

Naast de stijgende voedselprijzen zitten ook oplopende huren Amerikaanse consumenten dwars. Vooral Amerikanen met een lager inkomen worden door de prijsstijgingen geraakt.

Amerikaanse landbouwgiganten profiteren ondertussen van de hoge grondstofprijzen die weer grotendeels het gevolg zijn van de verstoringen in de aanvoerketen. Cargill rapporteerde woensdag een recordomzet van 165 miljard dollar in boekjaar 2022. Andere grote bedrijven in de sector zoals Archer-Daniels-Midland en Bunge kwamen eerder al met sterke resultaten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.