RWS: landelijk nu geen extra maatregelen tegen droogte nodig

Nieuws
Er zijn voorlopig geen extra landelijke maatregelen nodig tegen de droogte, meldt Rijkswaterstaat woensdag na overleg met onder meer de provincies en verschillende ministeries. Wel is het mogelijk dat maatregelen regionaal worden uitgebreid. Naar verwachting neemt de droogte tot en met zondag verder toe vanwege de wind en de hoge temperatuur.
anp
woensdag 10 augustus 2022 om 16:17
Afbeelding
beeld anp
anp

Vorige week werd aangekondigd dat er officieel sprake was van een watertekort. Nu wordt het schaarse water volgens wettelijke afspraken verdeeld om zo dijken, veengebieden en kwetsbare natuur te beschermen. Al halverwege vorige maand dreigde een watertekort, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Afgelopen woensdag werd voor het eerst sinds 2018 het zogeheten Managementteam Watertekorten (MTW) weer bijeengeroepen. Het MTW oordeelde deze woensdag dat aanvullende maatregelen niet nodig zijn.

Zomerweer

Dinsdag bleek uit een monitor van Rijkswaterstaat dat de afvoer van rivierwater uit de Maas en de Rijn de laatste dagen snel is gedaald. Mogelijk wordt bij Lobith de laagste waterstand sinds het droge jaar 2018 bereikt.

Naar verwachting blijven de komende dagen tropisch warm en zal het volgens Weeronline ook volgende week, als de verwachte hittegolf voorbij is, nog ‘fraai zomerweer’ blijven. Vanwege een oostenwind kan het kwik de komende dagen oplopen naar temperaturen tussen de 30 en 35 graden.

Volgens Weeronline zal het droogterecord van 1976 voorlopig nog niet verbroken worden. Wel staat 2022 al in de top 5 van droogste jaren sinds de start van de metingen in 1906.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.

Afbeelding

Dode en gewonde door ongeluk op A6

Een 20-jarige automobilist uit Utrecht is om het leven gekomen door een verkeersongeval op de A6. Een eveneens 20-jarige bijrijder raakte gewond bij het ongeval waarbij de personenauto vrijdag rond middernacht op de A6 in botsing kwam met een vrachtwagen.

Afbeelding

14-jarige jongen gewond bij steekpartij Hilversum

Een 14-jarige jongen uit Hilversum is vrijdag aan het einde van de middag gewond geraakt bij een steekincident. De jongen had een flinke steekwond en moest naar het ziekenhuis. Zijn situatie is stabiel, meldt de politie zaterdag.

Afbeelding

Verschillende steekpartijen in Brabant en Limburg

In de nacht van vrijdag op zaterdag vonden in verschillende plaatsen steekincidenten plaats. In Sittard en Uden werden arrestaties verricht, na een mogelijke steekpartij in Maastricht is de politie nog op zoek naar een verdachte.