Rabobank en ABN AMRO gaan naar stikstofoverleg Remkes

Nieuws
Rabobank en ABN AMRO gaan in op de uitnodiging die oud-minister Johan Remkes ze heeft gestuurd voor een gesprek over de stikstofcrisis. Vooral Rabobank heeft een grote rol binnen de Nederlandse agrarische sector, waar veel onrust is door de verwachte inkrimping van de veestapel die nodig is om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen.
anp
woensdag 10 augustus 2022 om 12:43
Afbeelding
beeld anp

Namens Rabobank zijn waarschijnlijk bestuursvoorzitter Wiebe Draijer en directielid Kirsten Konst van de partij, meldt een woordvoerster. Kort nadat het kabinet in een brief in grote lijnen de stikstofplannen had gepresenteerd, verklaarde de bank dat boeren die door willen met hun bedrijf meer perspectief moeten krijgen. Ook vreesde Rabobank dat de nadruk te veel op het inkrimpen van de veestapel zou komen te liggen.

Rabobank kreeg de afgelopen tijd de nodige kritiek vanwege zijn rol in de financiering van de landbouw. Verschillende politieke partijen willen dat de financiële instelling meebetaalt aan het oplossen van de stikstofcrisis. De bank verklaarde zelf met gemengde gevoelens terug te kijken op het door Nederland gevoerde landbouwbeleid van schaalvergroting, dat voor een groot deel door Rabobank werd gefinancierd.

ABN AMRO-topman Robert Swaak heeft eveneens een uitnodiging gekregen. Hij laat aan het ANP weten het gesprek aan te zullen gaan, maar wil nog niet vooruitlopen op wat er precies besproken zal worden. Wel benadrukt hij dat ABN AMRO dicht bij klanten staat die met de stikstofproblematiek te maken hebben.

Van de drie Nederlandse grootbanken wil alleen ING wil niet zeggen of het financiële concern deelneemt aan het gesprek met Remkes of een uitnodiging daarvoor heeft gekregen. De bank gaat in principe nooit in op vragen over gesprekken met de overheid, aldus een woordvoerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

4 auto’s in brand in Groningen, politie vermoedt brandstichting

In de stad Groningen hebben zondagochtend meerdere auto’s in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. Er raakte niemand gewond, meldt de politie zondag.

Afbeelding

Bronnen: OPEC en bondgenoten houden olieproductie gelijk

Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan besluiten waarschijnlijk om de olieproductie gelijk te houden, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site.

Afbeelding

Nederland ‘spiegelt’ WK-afvaardiging aan die van Argentinië

De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.

Afbeelding

Procureur-generaal: Iran schaft omstreden moraalpolitie af

Iran heeft de omstreden moraalpolitie afgeschaft, aldus de Iraanse procureur-generaal. Het land staat al ruim twee maanden in het teken van protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf in detentie.

Afbeelding

Oprichter FTX kan slechts ‘speculeren’ over miljarden van klanten

De oprichter van de omgevallen cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, weet naar eigen zeggen niet precies waar miljarden dollars van klanten zijn gebleven.