Lagere winst voor Duitse Essent-moeder E.ON

Nieuws
Het Duitse energieconcern E.ON, moederbedrijf van het Nederlandse Essent, heeft in de eerste helft van dit jaar minder winst behaald. Het bedrijf moest energie inkopen tegen recordprijzen vanwege de onrust op de Europese gasmarkt door de oorlog in Oekraïne en de verstoringen van de Russische gasleveringen aan Duitsland. Wel wist E.ON de omzet flink te verhogen, omdat het de hoge inkoopprijzen steeds meer doorberekent aan klanten.
anp
woensdag 10 augustus 2022 om 08:44
Afbeelding
beeld anp

De nettowinst ging met 11 procent omlaag naar bijna 2,3 miljard euro vergeleken met vorig jaar. De winst werd ook gedrukt door een afschrijving op het pijpleidingbedrijf Nord Stream. Het Russische staatsgasconcern Gazprom heeft een meerderheidsbelang in de pijpleiding Nord Stream 1, die gas levert van Rusland naar Duitsland via de Oostzee. E.ON bezit een belang van 15,5 procent in die leiding. Rusland heeft de leveringen via Nord Stream 1 teruggebracht naar 20 procent van de capaciteit, naar eigen zeggen vanwege technische problemen. Berlijn zegt dat Moskou de gasleveringen als wapen inzet als vergelding voor de westerse sancties.

De omzet steeg juist met 60 procent tot 52,8 miljard euro. E.ON is met enige vertraging de hoge energieprijzen nu aan het doorberekenen aan particulieren en bedrijven. Het bedrijf is behalve in Duitsland en Nederland ook actief in het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Centraal- en Oost-Europa en Turkije.

In een toelichting zei topman Leonhard Birnbaum dat de crisis op de Europese energiemarkt nog niet is opgelost, maar dat E.ON in een veel betere positie is dan in maart. Volgens hem zitten gasopslagen voller. Het bedrijf uit Essen handhaaft zijn winstverwachtingen voor het gehele jaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..