Aandacht voor resultaten Ahold en ABN AMRO op Damrak

Nieuws
Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van supermarktconcern Ahold Delhaize en de bank ABN AMRO. Ahold Delhaize verhoogde zijn winstverwachting voor het hele jaar na een sterk tweede kwartaal. Het moederbedrijf van Albert Heijn bevestigde tevens de beursgang van webwinkel bol.com, die gepland stond in de tweede jaarhelft, uit te stellen vanwege de verslechterde omstandigheden op de aandelenbeurzen.
anp
woensdag 10 augustus 2022 om 08:18
Afbeelding
beeld anp

Topman Robert Swaak sprak van een ‘goed kwartaal’ voor ABN AMRO. De bank boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 475 miljoen euro. Dat is ruim een vijfde meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het financiële concern zag weer geld vrijvallen dat het eerder apart had gezet voor leningen die mogelijk nooit meer zouden worden terugbetaald. Ook verwacht de bank te gaan profiteren van de hogere rente.

Daarnaast staat de beurshandel vooral in het teken van het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat later op de dag wordt vrijgegeven. Bij een aanhoudend sterke stijging van consumentenprijzen in juli zal de Federal Reserve geneigd zijn de rente wederom flink op te schroeven om de inflatie te bestrijden.

Azië

De AEX-index op Beursplein 5 stevent af op een lager begin na de verliesbeurt van 1,5 procent een dag eerder. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met minnen openen. De aandelenmarkten in Azië gingen woensdag omlaag. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds ruim 2 procent in de min onder aanvoering van de Chinese techbedrijven. De markten reageerden daarnaast op inflatiecijfers uit China. De consumentenprijzen in de op een na grootste economie ter wereld namen in juli toe tot het hoogste niveau in twee jaar. De inflatie viel wel lager uit dan verwacht.

Ook Corbion kwam met cijfers. Het speciaalchemieconcern zag de omzet in de eerste jaarhelft flink stijgen mede dankzij prijsverhogingen. Volgens topman Olivier Rigaud hebben de hogere prijzen daarbij niet geleid tot lagere volumes. Het bedrijfsresultaat nam wel af.

Signify

Het aandeel Signify zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley verhoogden hun aanbeveling voor het verlichtingsbedrijf. Roestvrijstaalproducent Aperam kreeg een verkoopadvies van de Britse bank Barclays en vastgoedbedrijf NSI kreeg een koopadvies van Berenberg.

De euro was 1,0211 dollar waard, tegen 1,0226 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 89,87 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 95,79 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..

Afbeelding

Olieprijzen trekken aandacht in rustige beursweek

Beleggers gaan een relatief rustige week tegemoet, waarin nog amper kwartaalberichten van bedrijven op de agenda staan. Op de grondstoffenmarkten wordt daarentegen rekening gehouden met veel prijsschommelingen als nieuwe westerse beperkingen op de handel in Russische olie uitwe..