Aziatische beurzen dalen in afwachting inflatiecijfer VS

Nieuws
De belangrijkste aandelenmarkten in Azië lieten woensdag verliezen zien. Beleggers bleven voorzichtig voorafgaand aan de publicatie van de laatste inflatiegegevens uit de Verenigde Staten. De Amerikanen kampen met de grootste stijging van de consumentenprijzen in veertig jaar en de Federal Reserve heeft de rente al meerdere keren verhoogd in de strijd tegen de inflatie. Wanneer de inflatie geen tekenen van afkoeling vertoont zal de centrale bank de rente naar verwachting opnieuw met 0,75 procentpunt opschroeven.
anp
woensdag 10 augustus 2022 om 07:19
Afbeelding
beeld anp

De markten reageerden daarnaast op inflatiecijfers uit China. De consumentenprijzen in de op een na grootste economie ter wereld namen in juli toe met 2,7 procent. Dat is het hoogste niveau in twee jaar. De stijging werd vooral veroorzaakt door een toename van de varkensprijzen. De inflatie viel wel lager uit dan verwacht. Ook de producentenprijzen namen minder sterk toe dan gevreesd. De prijzen die Chinese fabrikanten voor hun producten vragen stegen vorige maand met 4,2 procent in vergelijking met een toename van 6,1 procent in juni.

De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds 0,4 procent lager en de Hang Seng-index in Hongkong zakte 2,1 procent onder aanvoering van de Chinese techbedrijven. Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific steeg 2 procent in Hongkong dankzij goed ontvangen resultaten.

Chipmakers

De Nikkei in Tokio daalde 0,7 procent. De Japanse chipbedrijven stonden onder druk na een omzetwaarschuwing van de Amerikaanse chipmaker Micron Technology. Chiptester Advantest en de maker van chipapparatuur Tokyo Electron zakten 3,6 en 2,8 procent. Autofabrikant Mazda dikte daarentegen 6,5 procent aan na beter dan verwachte resultaten. Concurrent Honda, die later op de dag met cijfers komt, won 0,8 procent.

Ook in Zuid-Korea gingen de chipbedrijven omlaag. De grote chipmakers Samsung en SK Hynix leverden 1,8 en 3,3 procent in. De Kospi in Seoul zakte daardoor 0,8 procent. De All Ordinaries in Sydney verloor 0,3 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.

Afbeelding

Italiaanse hulpdiensten vinden slachtoffers na aardverschuiving

De hulpdiensten op het Italiaanse eiland Ischia hebben zondag zes overleden slachtoffers gevonden na de verwoestende storm en aardverschuiving van zaterdag, melden Italiaanse media. Daarmee komt het dodental op zeven.