Rode Kruis: Nederlanders onderschatten risico’s hitte

Nieuws
Het merendeel van de Nederlanders onderschat de risico’s van tropische temperaturen. Dat meldt het Nederlandse Rode Kruis op basis van een onderzoek onder bijna 1100 Nederlanders.
anp
woensdag 10 augustus 2022 om 06:20
Afbeelding
beeld anp

80 procent van de Nederlanders maakt zich weinig zorgen over de eigen gezondheid als het heet is, ‘terwijl de gevaren daarvan voor iedereen op de loer liggen’, aldus het Rode Kruis. Tegelijkertijd maakt meer dan de helft van de ondervraagden (51 procent) zich wel zorgen om kwetsbare mensen in hun omgeving bij hitte.

Daarnaast is het voor veel Nederlanders onduidelijk wat ze moeten doen bij hittegerelateerde klachten. Zorgelijk, vindt de hulporganisatie. ‘Onder andere een zeer hoge lichaamstemperatuur en hoge hartslag als gevolg van hitte kunnen signalen van hitte-uitputting of zelfs een hitteberoerte zijn. Dat laatste is een levensbedreigende situatie.’ Wel zou 91 procent van de ondervraagde Nederlanders 112 bellen als iemand het bewustzijn verliest door hitte.

Hitteplan

De organisatie benadrukt dat het voor iedereen belangrijk is om te weten wat te doen bij hitteproblemen, niet alleen voor kwetsbare groepen zoals ouderen. ‘De eerste stap blijft altijd hetzelfde: zoek de schaduw of een koele ruimte op. Ook een voetenbadje helpt.’ Op de website van het Rode Kruis zijn meer adviezen te vinden.

Vanaf woensdag geldt in heel Nederland het Nationaal Hitteplan vanwege de verwachte hoge temperaturen. Met het plan waarschuwt gezondheidsinstituut RIVM organisaties, professionals en mensen in de zorg voor de aanhoudende hitte, zodat zij passende maatregelen kunnen nemen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

IND gaat snel visum regelen voor Syrisch gezin na vonnis rechter

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat meteen een visum regelen voor een Syrisch gezin om naar Nederland te komen. Een woordvoerster van de dienst meldt dat in een reactie op de uitspraak van een rechter in Haarlem, die maandag bepaalde dat een hier erkende vluchtelinge..

Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.

Afbeelding

Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

Afbeelding

Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven.

Afbeelding

Poetin rijdt over deels beschadigde brug naar de Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een bezoek gebracht aan de brug die het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim verbindt met het Zuid-Russische vasteland.

Afbeelding

Adfact: adverteerders terughoudender rond WK dan bij EK

Adverteerders in Nederland zijn veel terughoudender met advertenties rond het WK voetbal in Qatar dan ze waren bij het EK voetbal dat in 2021 werd gehouden. Dat meldt mediaregistratiebureau Adfac, dat keek naar de weken voorafgaand aan het WK en de eerste wedstrijd.