Novavax en Norwegian Cruise Line onderuit op rood Wall Street

Nieuws
Vaccinmaker Novavax en cruisebedrijf Norwegian Cruise Lines vielen dinsdag in negatieve zin op aan de aandelenbeurzen in New York. Novavax verlaagde zijn omzetverwachting voor dit jaar en werd haast een derde minder waard. Norwegian gaf aan in het derde kwartaal een verlies te verwachten en daar hadden beleggers niet op gerekend. Dat aandeel werd bijna 11 procent minder waard.
anp
dinsdag 9 augustus 2022 om 22:19
Afbeelding
beeld anp

Biotechnologiebedrijf Novavax paste zijn prognose aan door teleurstellende verkopen van zijn coronavaccin. Novavax heeft een zogenoemd eitwitvaccin ontwikkeld tegen het coronavirus als alternatief voor de zogeheten mRNA-vaccins van Moderna, Pfizer en BioNTech, die zijn gemaakt met de nieuwste technologieën. De vraag naar het vaccin van Novavax valt echter tegen.

Norwegian Cruise Line blijft last houden van de coronapandemie. Ook de minder goed lopende economie maakt consumenten huiverig om een cruisevakantie te boeken. Branchegenoten als Carnival (min 5,4 procent) en Royal Caribbean (min 5,6 procent) daalden mee.

Merck

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 32.774,41 punten. De brede S&P 500 ging 0,4 procent omlaag tot 4122,47 punten en techgraadmeter Nasdaq daalde 1,2 procent tot 12.493,93 punten. Beleggers wachten de Amerikaanse inflatie die woensdag bekend wordt gemaakt af. Die kan veel duidelijk maken over toekomstige renteverhogingen van de Federal Reserve.

Farmaceut Merck steeg 1,2 procent ondanks nieuws over de vervuiling van een werkzame stof in een diabetesmedicijn dat het bedrijf maakt. De vervuilende stof zou kankerverwekkend zijn. Google-moeder Alphabet werd 0,5 procent lager gezet na berichten dat de Amerikaanse justitie het techbedrijf wil aanklagen vanwege misbruik van zijn marktmacht bij de verkoop van advertentieruimte. Dat zou volgende maand gebeuren.

Micron Technology

Micron Technology zakte 3,7 procent. De chipmaker waarschuwde dat de omzet in het huidige kwartaal mogelijk nog lager zal uitvallen dan gevreesd. Eind juni verlaagde het bedrijf al zijn verwachtingen voor dit kwartaal. Branchegenoot Nvidia, die maandag al met tegenvallende resultaten kwam, verloor 4 procent.

Snap verloor 2,4 procent. Volgens techwebsite The Verge is het bedrijf achter de populaire foto- en videoapp Snapchat begonnen met plannen te maken voor een ontslagronde. Ook lanceert het bedrijf een nieuwe tool waarmee ouders beter toezicht kunnen houden op het Snapchat-gedrag van hun tieners.

De euro was 1,0210 dollar waard, tegen 1,0226 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 90,56 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 96,40 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vulkaan op Java uitgebarsten, evacuatie van omwonenden

De Semeru-vulkaan op het Indonesische eiland Java is uitgebarsten. De Indonesische autoriteiten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd en zijn overgegaan op de evacuatie van omwonenden.

Afbeelding

Primeur voor Israëlische president met bezoek aan Bahrein

Voor het eerst brengt een president van Israël een bezoek aan Bahrein. De twee landen haalden in 2020 de banden aan en willen nu op economisch gebied nog nauwer gaan samenwerken.

Afbeelding

4 auto’s in brand in Groningen, politie vermoedt brandstichting

In de stad Groningen hebben zondagochtend meerdere auto’s in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. Er raakte niemand gewond, meldt de politie zondag.

Afbeelding

Bronnen: OPEC en bondgenoten houden olieproductie gelijk

Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan besluiten waarschijnlijk om de olieproductie gelijk te houden, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site.

Afbeelding

Nederland ‘spiegelt’ WK-afvaardiging aan die van Argentinië

De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.