Ruim 115.000 Britse postbezorgers gaan staken voor hogere lonen

Nieuws
Ruim 115.000 Britse postbezorgers leggen in augustus en september vier dagen het werk neer. Met de stakingen willen de werknemers van postbedrijf Royal Mail hogere lonen afdwingen, meldt vakbond Communications Workers Union (CWU).
anp
dinsdag 9 augustus 2022 om 19:00
Afbeelding
beeld anp

Reden voor de staking is het bod van Royal Mail om de lonen met 2 procent te verhogen. Volgens voorspellingen zal de inflatie in Groot-Brittannië aan het eind van het jaar daarentegen hoger zijn dan 13 procent. In juli gaf de CWU al aan dat een grote meerderheid van de werknemers van Royal Mail voor acties waren.

De postbodes staken op 26 augustus, 31 augustus, 8 september en 9 september. "Niemand neemt lichtvaardig de beslissing om te gaan staken, maar postbodes worden tot het uiterste gedreven", zegt de voorman van de vakbond.

'Summer of discontent'

Stakingen binnen verschillende sectoren zijn aan het orde van de dag in Groot-Brittannië. Britse media spreken inmiddels over de "summer of discontent", de zomer van ontevredenheid.

Zo zijn ook havenwerkers van de containerhaven Felixstowe voornemens te gaan staken voor hogere lonen. Die staking kan leiden tot het platleggen van de haven en grote logistieke problemen veroorzaken. Volgens vakbond Unite werken er 1800 leden in de haven, negen op de tien daarvan steunen de staking.

Treinpersoneel

In juli legde het treinpersoneel al het werk neer voor een hoger salaris. De vakbond voor treinbestuurders organiseerde toen een 24-uursstaking waar treinreizigers grote hinder van ondervonden. Eerder die week staakten al 40.000 leden van andere vakbonden, die overig spoorwegpersoneel vertegenwoordigden. Ook in augustus hebben de bonden nog stakingen gepland.

Liz Truss, voormalig Brits buitenlandminister en kandidaat om Boris Johnson op te volgen als premier, gaf eerder aan de stakingen door vakbonden aan banden te willen leggen. Mocht Truss premier worden, dan wil zij in de eerste maand van haar premierschap een wet invoeren die "vitale nationale infrastructuur" beschermt tijdens stakingen. Ook wil ze het minimumaantal stemmen dat vakbonden nodig hebben om een staking af te kondigen, verhogen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..