Biden ondertekent wet voor versterking chipproductie in VS

Nieuws
De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag zijn handtekening gezet onder een wet die de chipproductie in de Verenigde Staten moet versterken. De Amerikaanse regering trekt daarvoor meer dan 52 miljard dollar aan subsidies uit om nieuwe chipfabrieken te bouwen en voor onderzoek en ontwikkeling van halfgeleiders.
anp
dinsdag 9 augustus 2022 om 18:07
Afbeelding
beeld anp

De ondertekeningsceremonie van de Chips and Science Act in het Witte Huis werd bijgewoond door topbestuurders van grote Amerikaanse chipbedrijven, zoals Intel en AMD, en ook politieke kopstukken uit het Congres. Biden stelde in een verklaring dat "de toekomst gemaakt zal worden in Amerika". Hij sprak van een investering in de VS die maar "eens in een generatie wordt gedaan" en zei dat die zal helpen om "de economische concurrentie in de 21e eeuw te winnen".

Biden gaf aan dat de wet moet helpen om beter de concurrentie aan te kunnen gaan met China op het gebied van chips. Ook moet de Amerikaanse afhankelijkheid van Aziatische toeleveranciers, zoals het Zuid-Koreaanse Samsung en het Taiwanese TSMC, worden verminderd door binnenlands meer te gaan produceren. Washington is bezorgd over tekorten aan chips uit Azië door de oplopende militaire spanningen met China over Taiwan.

Nijpende tekorten

De grotere binnenlandse productie moet ook helpen om de nijpende tekorten aan chips in de VS tegen te gaan. Met name de Amerikaanse auto-industrie heeft te kampen met productieproblemen vanwege tekorten aan halfgeleiders. Ook moeten chips goedkoper worden door ze meer in de VS te gaan produceren.

Eerder op de dag maakte chipbedrijf Micron Technology bekend 40 miljard dollar uit te trekken voor een grotere productie van geheugenchips op Amerikaanse bodem. Verder hebben bijvoorbeeld Intel, Samsung en TSMC gezegd miljarden uit te trekken voor de bouw van nieuwe chipfabrieken in de VS. Biden heeft gezegd dat de bouw van nieuwe chipfabrieken voor een miljoen nieuwe arbeidsplaatsen zal gaan zorgen in de komende zes jaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gouverneur: massagraf gevonden in op Russen heroverde stad Lyman

In de recent op de Russen heroverde plaats Lyman in het oosten van Oekraïne is volgens de lokale autoriteiten een massagraf gevonden. Volgens gouverneur Pavlo Kirilenko is onduidelijk hoeveel lichamen zich in het graf bevinden.

Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.